Cookie Consent by Free Privacy Policy website

U Vrbaškoj održani “Duhovski dani” (Foto)

Povodom slave Hrama i sela Vrbaška danas su u ovoj mjesnoj zajednici održani dvanaesti „Duhovski dani“ u organizaciji Kulturno umjetničkog društva „Mirkovo kolo“ iz Vrbaške i Srpske pravoslavne crkve.

Predsjednik KUD-a „Mirkovo kolo“ Milenko Vranić rekao je da zbog epidemiološke situacije nije organizovana tradicionalna smotra folklora, ali da je ove godine slavlje veće jer se u Vrbaškoj oglasilo crkveno zvono.

“Građanima Vrbaške Duhovi mnogo znače jer se oduvijek na taj dan selo okupljalo i slavilo. Zborovi su zaboravljeni, ali KUD „Mirkovo kolo“ čuva tradiciju”, rekao je Vranić.

Paroh vrbaški jerej Miloš Lasica rekao je da je danas u novoizgrađenom hramu Svete Trojice Duhovi danas osveštano i podignuto zvono što je od velikog značaja za vjernike jer se zvono u ovom kraju nije čulo od Drugog svjetskog rata.

Kum zvona Milutin Veljić rekao je da je rođen u Vrbaškoj, ali da dugo godina ne živi tu i da mu je veliko zadovoljstvo što Vrbaška ima Dom kulture, školu i sad Hram.

“Nadam se da će zvono zvoniti brojnim budućim generacijama”, rekao je Veljić.

Nakon osveštenja zvona, služen je pomen i položeni su vijenci na spomen obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Narodni poslanik u NSRS, Ognjen Žmirić rekao je da se mlađe generacije moraju sjećati i pokloniti onima koji su dali svoje živote za stvaranje Srpske.

“Moja generacija je uzela u ruke olovku i krenula u prvi razred kada su hrabri vojnici uzeli u ruke puške i pošli u odbranu otadžbine. Danas moja generacija ulazi u društveni i politički život grada i republike i svjesni smo šta je značilo tada uzeti pušku i dati život za stvaranje Srpske, zato se moramo pokloniti ovim hrabrim ljudima jer su nam omogućili da u miru živimo, gradimo i razvijamo Republiku Srpsku”, rekao je Žmirić.

Predsjednik Gradske Boračke organizacije Gradiška Milovan Gagić rekao je da je iz Vrbaške 10 boraca dalo svoje živote za Srpsku.

“Bitno je da obilježavamo važne datume i pominjemo naše junake kako nas vrijeme ne bi pregazilo i kako bi naši naraštaji znali ko smo. U Vrbaškoj danas imamo sve ono za šta su se poginuli borci borili, dobru školu, Dom kulture i Hram. Ali nemamo djece mada u Vrbaškoj građani imaju plan kako da poboljšaju sve pa i natalitet”, rekao je Gagić.

Izvor: radiogradiska.com | G.Vlainić
7,400FansLike
459FollowersFollow