Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Ukinuta kovid ograničenja za ulazak stranaca u BiH

Savjet ministara donio je danas odluku o prestanku važenja odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH, čime se ukidaju ranije donesene kovid restriktivne mjere za ulazak u zemlju.

Odluka je donesena na osnovu podataka nadležnih zdravstvenih institucija o povoljnoj epidemiološkoj situaciji u BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Na sjednici je donesena i odluka o prestanku važenja odluke o ograničenju kretanja i boravka stranaca u BiH, donesena radi zaštite zdravlja građana nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija u martu 2020. godine proglasila pandemiju prouzrokovanu virusom korona.

Savjet ministara donio je i odluku o ponavljanju količina tarifnih kvota od 50.000 tona u 2022. godini koje se odnose na uvoz sirovog šećera od šećerne trske za rafinisanje, s ciljem zaštite prehrambene industrije u BiH.

U saopštenju se navodi da se, osim jačanja jedine domaće šećerane u Brčko distriktu, na ovaj način štite i domaće kompanije koje u prehrambenoj industriji koriste šećer kao ulaznu sirovinu.

Na današnjoj sjednici je utvrđen Prijedlog sporazuma o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekat unapređenja zdravstvenih sistema, vrijedan 67,3 miliona evra.

Sredstva su namijenjena entitetima i to Republici Srpskoj 48.060.000 evra i FBiH 19.240.000 evra, za unapređenje kvaliteta zdravstvenih usluga i finansijskog stanja zdravstvenih sistema u BiH, uz efektivnije upravljanje sredstvima.

Rok otplate zajma je 32 godine, uključujući sedam godina grejs perioda.

Savjet ministara utvrdio je i Prijedlog sporazuma o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekat otpornosti i konkurentnosti poljoprivrede, kojim se želi povećati konkurentnost ovog sektora na tržištu EU.

Zajam je vrijedan 61,4 miliona evra i biće alociran u jednakim iznosima po 30,7 miliona evra Republici Srpskoj i FBiH, a rok otplate je 32 godine sa grejs periodom od sedam godina.

Entiteti će od ovih sredstava po 1.576.000 evra doznačiti Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa za jačanje kapaciteta poljoprivrednog informacionog sistema, dogradnju veterinarskih “IT” sistema, fitosanitarnog i sistema za bezbjednost hrane.

Na sjednici je utvrđen prijedlog sporazuma o bezbjednosnoj saradnji između Savjeta ministara i Vlade Turske, kojim se intenzivira sveukupna bilateralna saradnja u borbi protiv svih vidova prekograničnog kriminala, navodi se u saopštenju.

Savjet ministara utvrdio je prijedlog osnova za pokretanje postupka i imenovao delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prelazima, kao i odluku o odobravanju ulaska i boravka u BiH državljanima Srbije.

Ovom odlukom 461 učeniku osnovnih škola sa područja Kosova i Metohije, bez važećih putnih isprava, odobrava se organizovani ulazak u BiH u periodu od 25. juna do 2. jula, radi studijskog putovanja – ekskurzije, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Agencije
6,700FansLike