Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Umjesto Njemačke, izabrao rodni kraj: Pokrenuo biznis o kojem svi pričaju (Foto)

Dok mnogi sanjaju o novim počecima u Njemačkoj, Mladen Savić je odabrao put povratka. Nakon 17 godina života u inostranstvu, vratio se u svoje rodno mjesto Jezero gdje je na porodičnom imanju započeo svoj preduzetnički poduhvat.

Otvorio je Ranč “Savić” u Čerkazovićima, koji je očistio od korova, unaprijedio pristupne puteve te napravio wellness centar – prvi takve vrste u regiji.

“Ideja mi je došla sasvim slučajno! U zimskom periodu, moja djeca su izrazila želju da ih odvedem na bazen. Međutim, u našem okruženju nismo imali bazen ni u blizini, čak ni do Banjaluke. Odlučio sam izgraditi bazen prvenstveno za potrebe svoje porodice. Kasnije mi je sinula ideja da bih mogao stvoriti nešto što postoji samo u većim gradovima”, optimistično priča Mladen.

Zemlja koju je Mladen naslijedio bila je zanemarena i neobrađivana godinama. S mnogo truda i predanosti, pretvorio je prostor koji je više nalikovao džungli u oazu za uživanje i povezivanje s prirodom.

“Prvi korak koji sam preduzeo bio je ograđivanje porodičnog imanja, uključujući i šumski dio. Posvetio sam se proširenju pristupnog puta i čišćenju zapuštenog terena, što je zahtijevalo dosta vremena i truda. Obnovio sam i usmjerio vodu koja izvire s planinskog područja. U martu prošle godine započeo sam pripremu terena, dok je izgradnja bazena počela u julu. U realizaciji ovog projekta dosta su mi pomogli prijatelji i komšije. Uspio sam da vratim cjelokupnu imovinu njenom nekadašnjem sjaju, što me čini posebno ponosnim zbog nasljeđa koje je moja porodica ostavila”, kazao je on.

Ranč “Savić” je otvorio svoja vrata za goste 14. aprila i od tada kapaciteti su redovno popunjeni.

“Sada se već vide rezultati moga truda jer sam prije sedam dana otvorio vrata Wellness centra “Jezero”. Centar nudi bazen, prostoriju za masaže, saunu, kafić te zasebnu terasu sa roštiljem. Svaki dan imamo popunjene kapacitete. Pored mještana Jezera, u goste nam dolaze i stanovnici Šipova, Mrkonjić Grada i Jajca. Vjerujem da je ovakva ponuda bila potrebna u našoj regiji i očekujem da će ovaj turistički sadržaj pozitivno uticati na promociju opštine Jezero”, ističe Savić.

U budućnosti, Mladen planira proširiti turističku ponudu i obogatiti svoj ranč novim sadržajima. Njegov glavni cilj je, kako prenosi “Jajce Online“, osigurati da gosti ostanu duže i svakodnevno uživaju u ovoj oazi mira podno Otomalja.

“Planiram izgradnju otvorenog bazena, zimske bašte i zasebnog caffe-restorana. Trenutno nam nedostaju smještajni kapaciteti, no dok ih ne uspostavimo, uspješno sarađujem s osobama koje iznajmljuju smještaj u Jezeru. Cilj mi je zadržati prirodnu ambijentalnost cijelog prostora. Porodičnu kuću nisam želio mijenjati jer je građena od kamena u tradicionalnom duhu. Imam mnogo planova za budućnost i vjerujem da će se s vremenom sve realizovati”, kaže Mladen.

Mladen Savić je ilustracija kako se sa posvećenošću, trudom i vizijom može revitalizovati zapušteno imanje i pretvoriti ga u uspješan preduzetnički projekat.

Njegov povratak na porodično imanje nije samo obnovio prirodu ovog dijela Jezera – s pticama i mačkama koje nisu bile viđene godinama – već je takođe vratio život u zajednicu. Ljudi su se ponovno počeli okupljati, a posebno se ističu dječji smijeh i veselje koje sada odzvanja tom netaknutom prirodom.

Izvor: bl-portal.com
7,200FansLike
457FollowersFollow