Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Uskoro konkurs za najpoželjnije radno mjesto u BiH

Konkurs za jedno od najpoželjnijih radnih mjesta u Bosni i Hercegovini – za članove Komisije za koncesije BiH trebalo bi uskoro da bude raspisan.

Mandat aktuelnih članova Komsije, koja postoji već 18 godina, obilježio je nerad s obzirom na to da nisu dodijelili nijednu koncesiju.

To im, ipak, nije bila prepreka da redovno primaju pozamašne plate koje se kreću oko 3.000 KM.

Naime, Savjet ministara BiH je na sjednici održanoj 23. februara ove godine zadužio Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da pokrene konkursnu proceduru za izbor sedam članova Komisije za koncesije BiH.

Prije samog konkursa utvrđen je prijedlog o kriterijumima za imenovanje članova pomenute komisije, a predloženi su i članovi za sprovođenje samog konkursa.

Pored opštih kriterijuma, posebni uslovi da bi neko postao član Komisije su da ima najmanje VII stepen stručne spreme iz oblasti prava, ekonomije ili inženjerstva, položen stručni upravni ispit, najmanje pet godina radnog iskustva u struci, kao i da nije krivično kažnjavan.

Pored toga, neophodno je da ne obavljaju političke aktivnosti, da su afirmisani stručnjaci iz svoje oblasti, da poznaju rad na računaru, kao i jedan od diplomatskih jezika.

FOTO: Printscreen

Komisija nefunkcionalna

Ono što je interesantno, a na šta je upozoravala i Kancelarija za reviziju institucija BiH  je da su mandati članovima Komisije davno istekli, dok su tri od ukupno četiri člana, koji trenutno sjede u Komisiji, stekli i uslove za penzionisanje.

Naglasili su i da trenutni sastav Komisije ne odražava zakonom predviđenu teritorijalnu zastupljenost članova Komisije, što, kako kažu, onemogućava njeno funkcionisanje.

Pojašnjenja radi, Komisija uopšte nema člana iz Brčko distrikta BiH.

Konkurs za članove Komisije raspisivan je 2021. godine, ali je poništen jer se niko iz Brčko distrikta nije prijavio.

Iako prema zakonu treba da ima sedam članova, Komisija na nivou BiH trenutno broji četiri člana jer su ostalima mandati isticali od 2008. do 2015, a i četvorici koja su ostala mandati su istekli u prethodnom periodu.

Trenutni članovi Komisije su Milomir Amović koji je ujedno i predsjednik ovog tijela, Đoko Slijepčević, Mensur Šehagić i Anto Matić.

Potrošili 18 miliona, a nisu uradili ništa

Ako uzmemo u obzir da Komisija za koncesije raspolaže godišnjim budžetom od oko milion maraka, a postoji od 2005. godine dolazimo do toga da su od svog postojanja do danas potrošili oko 18 miliona maraka, a nisu dodijelili nijednu koncesiju.

Podsjećanja radi, iako je ranije postojala inicijativa za ukidanje ove komisije, koja je pravdana činjenicom da od dana svog postojanja nije dodijelila nijednu koncesiju, ona nije prošla u Parlamentu BiH.

Komisija za koncesije još nije objavila izvještaj o radu za 2022. godinu, a u Programu rada za 2023. godinu su kao jedan od mogućih rizika i problema sa kojima će se eventualno suočiti naveli nedostatak konkretnih inicijativa za investicije putem koncesija na državnom nivou u resornim ministarstvima.

“Nedovoljna izgrađenost stručnih kapaciteta za formulisanje koncesionih projekata kao podloge za izradu studije ekonomske opravdanosti”, naveden je u pomenutom programu još jedan mogući rizik na koji bi mogli naići ove godine.

Izvor: capital.ba | Bojana Ninković
7,400FansLike
458FollowersFollow