Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Utrnulost u prstima može biti znak bolesti modernog doba

U današnje digitalno doba, pametni telefoni postali su neizostavan dio naših života.

Međutim, nedavne studije sugerišu da korišćenje pametnog telefona može biti povezano s utrnulošću ili trncima u prstima, što ukazuje na potencijalne zdravstvene probleme.

Itan Benet iz frime specijalizovane za razvoj mobilnih aplikacija kaže da dugotrajno korišćenje telefona, osim fizičke nelagode, može pridoneti povredama i kompresiji nerava.

“Korišćenje telefona može da pogorša postojeće mišićno-koštane probleme, kao što su bolovi u vratu i leđima, dok takođe utiče na mentalno blagostanje kroz povećani stres i poremećene obrasce spavanja”, izjavio je.

Prema Benetu, prepoznavanje znakova upozorenja oštećenja živaca izazvanih pametnim telefonom ključno je za ranu intervenciju i prevenciju dugoročnih komplikacija.

“Simptomi kao što su utrnulost ili trnci u prstima, slabost u šaci i poteškoće u hvatanju predmeta mogu ukazivati na pozadinska stanja poput sindroma kubitalnog tunela ili sindroma karpalnog tunela”, dodao je.

Osim toga, možete osjetiti bol ili grčeve u prstima i mišićima ruku, bol u vratu, ukočenost i smanjen osjećaj u prstima i rukama.

“Trajni simptomi zahtijevaju hitnu procjenu od strane zdravstvenog radnika jer mogu ukazivati na sindrom karpalnog tunela. Ako se ne liječi, sindrom karpalnog tunela može dovesti do nepovratnog oštećenja živaca”, napomenuo je Benet.

Da biste smanjili rizik od oštećenja nerava izazvanih pametnim telefonom i unapredili opšte zdravlje ruku, korisno je da pravite pauze od telefona, obratite pažnju na svoje držanje, istegnete se i vježbate.

Izvor: B92
7,400FansLike
459FollowersFollow