Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Vjernici slave Svetu mučenicu Kikiliju: Danas se valja pjevati

Ako imate omiljenu pjesmu i volite da pjevate, danas se valja da se tako učini jer je ovaj dan posvećen zaštitnici muzike.

Sveta mučenica Kikilija ili sveta Cicilija živela je u Rimu u porodici trgovaca. Prema predanju, rano se zavjetovala Bogu na doživotno djevičanstvo, ali roditelji nisu poštovali tu njenu želju i na silu su je udali za neznabošca Valerijana.

Međutim, Kikilija je prve bračne noći uspjela da ubijedi mladoženju u ispravnost hrišćanstva i vjere u jednog Boga, kao i to da on treba da se krsti i da potom žive devstvenim životom.

Uskoro je Valerijan uspio da u hrišćanstvo obrati i svog brata Tivurtija. Obojica su, kaže priča, zbog svoje vjere, osuđeni na smrt, a vođeni na gubilište ova dva brata svojom iskrenom vjerom i spremnošću da za nju stradaju, uspjeli su da obrate u hrišćanstvo i vođu straže, Maksima. Sva trojica nakon toga zajedno su pogubljena.

Sveta Kikilija sahranila je njihova tijela zajedno, a onda je i ona izvedena na sud. Poslije strašnih muka osuđena na smrt odsjecanjem glave. Predanje kaže da je prilikom izvršenja smrtne kazne dželat tri puta udario mačem po vratu, no nije mogao da je ubije. Iz rane koju je napravio tekla je krv, a vjernici su je prikupljali u marame, sunđere i tkanine. Legenda tvrdi da je ona kasnije liječila sve bolesti.

Tri dana poslije toga, mučenica i djevica Kikilija je izdahnula. Njene mošti počivaju u Crkvi njenoga imena u Rimu, a sjećanje na ovu sveticu praznuje se zajedno sa Valerijanom, Tivurtijem i Maksimom.

Vjeruje se da na današnji dan slušate omiljene pjesme, budete veseli i raspjevani kako bi vam cijela naredna godina prošla u radosti i veselju.

Izvor: ATV
6,700FansLike