Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Vozač iz Prnjavora optužen za smrt majke i dvoje djece negirao krivicu

Mladen Ristić (24) iz Prnjavora, koji je optužen da je iz nehata skrivio nesreću u kojoj su poginuli Aleksandra i njeno dvoje maloljetne djece Aleksandar (12) i Danijela Dević (5), negirao je krivicu u Osnovnom sudu u Prnjavoru.

Tragedija se desila 26. avgusta 2022. godine u mjestu Naseobina Lišnja u blizini benzinske pumpe Slavuljica Petrol, a u njoj je teško povrijeđen Aleksandrin suprug i otac stradalih maloljetnika Zlatko Dević. Prema optužnici, u kojoj su navedeni inicijali stradalih, do nesreće je došlo kada je Ristić vozeći “golf” nedozvoljenom brzinom udario u “reno” u kojoj je bila porodica Dević i koji se tom prilikom zapalio usljed paljenja goriva koje je bilo u kanisteru u gepeku.

Kako je navedeno u optužnici Ristić je vozio 120 kilometara na čas na dionici puta gdje dozvoljena brzina bila 80 kilometara na čas. Ističe se da je do nesreće je došlo u momentu kada se „reno“, kojim je upravljao Zlatko Dević, sa prostora pumpe potpuno i bezbjedno uključio na magistralni put Klašnice – Prnjavor.

U optužnici stoji da je optuženi Ristić išao iz pravca Prnjavora te je pri brzini kojom se kretao imao mogućnost da uoči “reno” te forsiranim kočenjem izbjegne nalet na njega.

“Međutim, optuženi je reagovao sa zakašnjenjem od 1,7 sekundi, pa je usljed takvog propusta došlo do udara prednjeg središnjeg dijela ‘golfa’ u zadnji središnji dio automobila ‘reno’. Usljed udara je došlo do paljenja goriva koje se nalazilo u prtljažniku vozila ‘reno’“ oštećenoga Devića, a potom se plamen proširio na rezervoar i druge dijelove vozila. Usljed požara je smrtno stradala Aleksandra Dević, suvozač u vozilu čije je tijelo potpuno ugljenisano, malodobni Aleksandar Dević, čije tijelo je potpuno ugljenisano i malodobna Danijela Dević koja je preminula 8. septembra 2022. godine u Beogradu od septičkoga šoka u sklopu kojega se razvio akutni respiratorni distres sindrom i akutna turbularna nekroza bubrega, a njoj je bila zahvaćena 70 odsto površine kože opekotinama trećega stepena”, piše u optužnici u kojoj su navedeni inicijali.

Dodaje se da je vozač Zlatko Dević zadobio teške tjelesne povrede u vidu opekotina lica, desne natkoljenice, desne podlaktice i desne šake, oko 25-30 odsto od ukupne površine tijela, koje su opekotine drugog i trećeg stepena.

U optužnici se ističe da je optuženi Ristić olako držao da do štetne posljedice neće doći ili da će istu moći spriječiti.

“Vozilo kojim je upravljao, nije držao na takvom odstojanju od drugih vozila u saobraćaju da s obzirom na brzinu kretanja vozila i druge okolnosti u saobraćaju ne izazove opasnost i ne ometa druge učesnike u saobraćaju”, stoji u optužnici.

Ristiću se na teret stavlja krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja koje je počinjeno iz nehata.

Izvor: Nezavisne
6,200FansLike