Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Vrhovac: “Omogućiti turistički razvoj Kozare”

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dražen Vrhovac smatra da je neophodno omogućiti razvoj i izgradnju turističkih kapaciteta i sadržaja na Kozari, ničim ne urušavajući njen prirodni ambijent.

Vrhovac je rekao da je vrijeme da bude iskorišten dar koji je Kozari dala priroda, ali i da budu sačuvane njene ljepote.

“Kozara ima šta da ponudi, jer prema njoj gravitira devet opština i gradova. Ova planina udaljena je od granice EU 25 kilometara i zato je neophodno omogućiti njen razvoj. To je apsolutno moguće, a primjera na koji način je mnogo u svijetu, ali i okruženju, kao što su nacionalni parkovi Plitvice ili Durmitor”, kaže Vrhovac.

On je naglasio da za bolju ponudu i razvoj turističkog kapaciteta Kozare ne treba nijedna marka iz budžeta, jer domaći privrednici jedva čekaju da se omogući izgradnja na ovoj planini.

“Zakonski i na svaki drugi način mora biti regulisano da izgradnja bude uz potpuno poštovanje prirodnog ambijenta, od spratnosti turističkih objekata, materijala koji se koriste u gradnji, kao i atraktivnih sadržaja za turiste, pješačkih staza, sportskih sadržaja”, rekao je Vrhovac.

On je naveo da će Savjet za razvoj turizma Prijedora sutra razgovarati o razvoju Kozare, čiji kapacitet je ogroman, ali nedovoljno iskorišten.

Vrhovac je rekao da će kao narodni poslanik učestovati u ovoj raspravi i učiniti sve da od Kozare bude napravljena atraktivna turistička destinaciju koja može i mora biti motor razvoja cijelog kraja.

“Planiram razgovarati i sa gradonačelnikom Prijedora Slobodanom Javorom na ovu temu”, naveo je Vrhovac.

On je napomenuo da će podnijeti inicijativu Skupštini grada Prijedora o ovom prijedlogu i tražiti da se zvanično uputi inicijativa Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Ministarstvu trgovine i turzima Republike Srpske uz sva poštovanja Kozare kao područja od posebne zaštite. Suština inicijative treba da bude da struka, a posebno ljudi koji upravljaju Kozarom daju svoje mišljenje o inicijativi.

“Već ove ili naredne sedmice, kao narodni poslanik, pokrenuću inicijativu i pozvati sve poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz opština i gradova Potkozarja da razgovaramo o Kozari i da zajedno sa nadležnim ministarstvima i Vladom Srpske otvorimo ovo pitanje i predložimo rješenja koja će nas dovesti do cilja, a to je da Kozara ostane biser prirode u kojem treba da uživaju turisti iz svih krajeva svijeta”, rekao je Vrhovac.

Izvor: Agencije
7,200FansLike
457FollowersFollow