Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Za medicinare nema predaha, kontrole stvorile gužve

Iako se epidemiološka situacija u Srpskoj znatno poboljšala za medicinare nema predaha jer su se pacijenti vratili redovnim kontrolama koje su zbog straha od zaraze koronom izbjegavali u proteklom periodu.

Da su redovi ispred ambulanti proteklih dana svakodnevna slika potvrđuju u pojedinim zdravstvenim ustanovama, a neke su kako bi smanjili gužve uveli rad i u poslijepodnevnim časovima.

Direktor bolnice u Gradišci Rajko Dodik kaže da su se vratili u normalan režim rada, a čeka se na pojedine preglede na koje se čekalo i prije pandemije.

“Gužve su na nekim dijagnostičkim procedurama, ali su one bile i prije korone, a biće i poslije zbog nedovoljno kadra. Riječ je o usko specijalističkim pregledima, poput ultrazvuka srca”, rekao je Dodik i dodao da je povećan broj operativnih zahvata.

Direktor bolnice u Trebinju Nedeljko Lambeta rekao je za “Glas Srpske” da su trenutne velike gužve nastale zbog toga što ljudi iz straha ili nekog drugog razloga nisu dolazili kod ljekara u prethodnom periodu.

“Doktori su u nekim periodima bili spriječeni da obavljaju redovne preglede jer je bilo mnogo “kovid” pacijenata. U određenom periodu skoro 75 odsto naših doktora specijalista bilo je uključeno u rad “kovid” odjeljenja, a sva odjeljenja osim hirurgije bila su pretvorena u “kovid”, rekao je Lambeta i dodao da na “kovid” odjeljenju trenutno imaju samo jednu osobu.

Svi oni koji nisu bili na redovnim pregledima u proteklom periodu, kako kaže, sada dolaze na kontrole, što jednim dijelom stvara pritisak na doktore i na kompletno osoblje.

“Zbog cjelokupne situacije i kako građani ne bi čekali dugo odlučili smo da ambulante rade i u popodnevnim časovima”, rekao je Lambeta.

Slično je i u zvorničkoj bolnici čiji direktor Ivan Popović kaže da je evidentan veliki priliv pacijenata koji su redovne procedure odlagali zbog pandemije.

“Nažalost, dolaze nam pacijenti koji su već “zapušteni” i dolaze kada je bolest veoma uznapredovala”, rekao je Popović za “Glas”.

Objasnio je da zbog velikog broja pacijenata kojima su potrebne usluge snimanja magnetnom rezonancom, u zvorničkoj bolnici postoji lista čekanja do petnaestak dana, osim za hitne slučajeve.

Pomoćnik direktora za medicinske poslove u Bolnici “Sveti Vračevi” Bijeljina Mikajlo Lazić kaže da su tokom pandemije na raspolaganju bile dvije “kovid” bolnice te im je takva organizacija rada omogućila nesmetan rad sa pacijentima.

“Inače, u ovom periodu godine u Semberiji se zbog povećanog obima poljoprivrednih radova bilježi nešto veći broj povreda. Ovom prilikom apelujemo na sve da budu oprezniji prilikom rukovanja poljoprivrednim mašinama, te da koriste zaštitnu opremu”, rekao je Lazić.

Posjete

U bijeljinskoj i zvorničkoj bolnici od danas su ponovo dopuštene posjete pacijentima, uz poštovanje preporučenih epidemioloških mjera.

“Posjete će biti omogućene uz obavezno nošenje maski, svakog radnog dana od 14 do 15 časova, prema sedmičnom rasporedu za odjeljenja, dok vikendom neće biti dozvoljene – naveli su iz bolnice “Sveti Vračevi”.

Izvor: Glas Srpske
7,200FansLike
457FollowersFollow