Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti na području koje pokriva PU Gradiška

U Policijskoj upravi Gradiška, danas je održana konferencija za novinare na kojoj su prezentovani rezultati rada za prva tri mjeseca 2021. godine. Konferenciji su prisustvovali načelnik Policijske uprave Gradiška Bojan Škorić, načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Bojan Mišetić i načelnik Odjeljenja policije Dejan Trifković.

U uvodnom izlaganju prisutnima se obratio načelnik Policijske uprave Gradiška Bojan Škorić, te istakao da je na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška u prva tri mjeseca 2021. godine evidentirano 87 krivičnih djela, što je za 3.6% više u odnosu na isti period prethodne godine kada su evidentirana 84 krivična djela, a ukupno je rasvijetljeno 81 krivično djelo ili 93.1%.

Po nepoznatom izvršiocu evidentirano je 31 krivično djelo, od kojih je 25 krivičnih djela rasvijetljeno ili 80.6%.

Analiza stanja iz oblasti javnog reda i mira

Analizirajući stanje iz oblasti javnog reda i mira, evidentirana su 34 narušavanja javnog reda i mira što je za 73.8% manje u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 130 narušavanja. Smanjen je broj prekršaja sa elementima nasilja po članu 12. (tuča i fizički napad) za 71.4% ili u odnosu 6:21.

Bezbjednost saobraćaja

Sagledavajući statističke pokazatelje iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, povećan je broj evidentiranih saobraćajnih nezgoda za 1.8 % ili u odnosu 111:109, a evidentirana je jedna saobraćajna nezgoda u kojoj su dva lica smrtno stradala, dok su u istom periodu prethodne godine evidentirane tri saobraćajne nezgode u kojima su tri lica smrtno stradala. Smanjen je broj saobraćajnih nezgoda sa teško povrijeđenim licima za 25% ili u odnosu 6:8, kao i broj saobraćajnih nezgoda sa lakše povrijeđenim licima za 4% ili u odnosu 24:25.

Stanje zadovoljavajuće

Načelnik je zaključio da, sagledavajući statističke pokazatelje iz oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja, stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Gradiška može se ocijeniti kao zadovoljavajuće.

Evidentirana 344 migranta

U prva tri mjeseca 2021. godine na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška evidentirana su 344 migranta, u istom periodu 2020. godine evidentiran je 141 migrant – povećanje za 144% (160 migranata na području Gradiške, 136 migranta na području Srpca i 48 migranata na području Nove Topole).

“Nismo imali evidentiranih krivičnih djela ni prekršaja počinjenih od starne migranata, kao ni na štetu istih”, poručili su iz PU Gradiška.

Pojačane aktivnosti na kontroli poštovanja mjera

Načelnik je istakao da se kontinuirano sprovode pojačane aktivnosti na kontroli poštovanja zaključaka Republičkog štaba za vanredne situacije koje se odnose na sprečavanje širenja virusa među stanovništvom, te su tom prilikom u prva tri mjeseca tekuće godine evidentirana tri krivična djela “Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije”.

Ovom prilikom apelovao je na sve građane da maksimalno poštuju sve mjere i da nadležnim službama prijave neodgovorne pojedince ili grupe, koji svojim ponašanjem mogu da ugroze zdravlje ljudi, a u cilju zaštite zdravlja ljudi, i u skladu sa važećim zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije i preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, ova PU će i u narednom periodu nastaviti sa provođenjem mjera i radnji iz svoje nadležnosti.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Bojan Mišetić istakao je da je u izvještajnom periodu evidentirano 87 krivičnih djela, 69 krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta, 10 krivičnih djela je iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, pet krivičnih djela je iz oblasti privrednog kriminaliteta i tri krivična djela su iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

U posmatranom periodu evidentirano je 36 krivičnih djela protiv imovine, što je za 2.9% više u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentirano 35 krivičnih djela, a ukupno je rasvijetljeno 31 krivično djelo ili 86.1%, dok je u istom periodu prethodne godine ukupno rasvijetljeno 30 krivičnih djela ili 85.7%.

Po nepoznatom izvršiocu evidentirano je 27 krivičnih djela protiv imovine, od kojih su 22 krivična djela rasvijetljena ili 81.5%, dok je u istom periodu prethodne godine evidentirano 25 krivičnih djela protiv imovine od kojih je 20 krivičnih djela rasvijetljeno ili 80%.

Operativnim radom policijskih službenika otkriveno je 10 krivičnih djela i pet prekršaja u vezi zloupotrebe opojnih droga, te je pronađena i oduzeta određena količina opojne droge, dok je u istom periodu prethodne godine otkriveno sedam krivičnih djela i četiri prekršaja iz navedene oblasti.

Načelnik Odjeljenja policije Dejan Trifković istakao je da su u izvještajnom periodu evidentirana 44 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, što je za 73.8% manje u odnosu na isti period prethodne godine kada je evidentiran 161 prekršaj, a koji su sankcionisani sa podnošenjem 16 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdavanjem 21 prekršajnog naloga. Prekršaje je počinilo 51 lice, među kojima je šest povratnika i dva maloljetnika.

111 udesa

Evidentirano je 111 saobraćajnih nezgoda, što je više za 1.8% u odnosu na uporedni period kada je evidentirano 109 saobraćajnih nezgoda. Od ukupno evidentiranih 111 saobraćajnih nezgoda, 31 nezgoda je sa posljedicama po lica, a 80 saobraćajnih nezgoda je sa materijalnom štetom.

Dva lica su smrtno stradala što je manje za 33.3% u odnosu na isti period prethodne godine kada su tri lica smrtno stradala. Šest lica je teško povrijeđeno što je za 53.8% manje u odnosu na isti period prethodne godine kada je 13 lica teško povrijeđeno. 30 lica lakše je povrijeđeno što je za 23.1% manje u odnosu na isti period prethodne godine kada je 39 lica zadobilo lake tjelesne povrede.

Ukupno su evidentirana 4.322 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja što je za 112.5% više u odnosu na isti period prethodne godine kada su evidentirana 2034 prekršaja. Podnešena su 44 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka što je za 20% manje u odnosu na uporedni period kada je podnešeno 55 zahtjeva i izdato je 3944 prekršajnih naloga što je za 123.2% više u odnosu na uporedni period kada je izdato 1767 prekršajnih naloga.

Iz saobraćaja su isključena 272 vozača što je za 87.6% više u odnosu na isti period prethodne godine kada je iz saobraćaja isključeno 145 vozača. Od toga, 205 vozača je isključeno zbog vožnje pod uticajem alkohola što je za 141.2% više u odnosu na uporedni period kada je isključeno 85 vozača. 41 vozač je isključen zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava na upravljanje što je za 4.7% manje u odnosu na uporedni period kada su isključena 43 vozača i iz ostalih razloga je isključeno 26 vozača što je za 73.3% više u odnosu na uporedni period kada je isključeno 17 vozača. Takođe, iz saobraćaja je isključeno i 140 vozila, što je za 35.9% više u odnosu na isti period prethodne godine kada su iz saobraćaja isključena 103 vozila.

Gradiskalive.com
7,200FansLike
457FollowersFollow