Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Započete aktivnosti na izradi premjera katastarske opštine „Gradiška 2“

“Proces izrade novog katastarskog premjera katastarske opštine „Gradiška 2“ započet je 15. avgusta ove godine i planirano je da se do 15. februara 2022. godine završi terensko snimanje nepokretnosti, nakon čega slijedi šest mjeseci rada na kancelarijskoj obradi podataka i formiranju baze podataka koja će biti osnova za izlaganje istih na javni uvid koji slijedi nakon završetka premjera”, rekao je Dean Šmitran, predstavnik izvođača radova premjera, firmi „Geoput“ i „Geonova“.

Šmitran je istakao da se u početnoj fazi projekta radi na obavještavanju vlasnika nepokretnosti o njihovim obavezama u postupku premjera, da trenutno obilaze vlasnike lično ili obavještavaju putem plakata da su dužni da o svom trošku obilježe svoje parcele.

„Ako je na terenu parcela obilježena čvrstom ogradom vlasnik ne mora da radi dodatno obilježavanje, a ako to nije slučaj parcelu treba vidno obilježiti betonskim stubovima ili željeznom bolcnom. U postupku snimanja terana snima se parcela i svi čvrsti objekti koji se na njoj nalaze, bez obzira da li vlasnik za te objekte posjeduje određene dozvole za građenje“, naveo je Šmitran.

On je dodao ga građani imaju zakonski rok do 15. februara da obilježe svoje nepokretnosti, ali da bi bilo dobro da to što prije urade, kako bi u narednih šest mjeseci moglo biti završeno snimanje svih parcela u obuhvatu katastarske opštine „Gradiška 2“.

Viši stručni saradnik za geodetske poslove u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove Aleksandar Lipovac rekao je da se novi premjer katastarske opštine „Gradiška 2“ radi u cilju ažuriranja katastarskih planova i utvrđivanja stvarnog i činjeničnog stanja nepokretnosti.

„Posljednji katastarski premjer je rađen 1955. godine. Došlo je do mnogo promjena i cilj je da se utvrdi stvarno trenutno stanje nepokretnosti, koliko ih ima i ko su nosioci prava. Ovaj dio Gradiške nema zemljišnu knjigu i to predstavlja problem građanima jer se takve nepokretnosti ne mogu staviti pod hipoteku prilikom kupovine kreditnim sredstvima, što će biti moguće nakon završetka premjera i izlaganja“, pojasnio je Lipovac.

O postupku izrade novog premjera katastarske opštine „Gradiška 2“, koja obuhvata mjesne zajednice Centar, Tekija, Obradovac, Žeravica, Čatrnja, Kruškik i Brestovčina, građani i vlasnici nepokretnosti mogu se detaljnije informisati i u Terenskoj kancelariji Gradiška, u zgradi „Most“ u Vidovdanskoj ulici broj 34 A, lokal 33 ili na brojeve telefona Dean Šmitran 066/767-739 i Dejan Ducanović 066/903-695.

Izvor: radiogradiska.com | M.Malešević
7,300FansLike
458FollowersFollow