Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zašto Elektroprivreda RS troši novac na reklame?

Elektroprivreda RS, koja je monopolsko preduzeće, pa joj, logično, reklama nije potrebna, za “marketinške usluge” će potrošiti 7,6 miliona KM i taj će novac povjeriti maloj firmi, do sada poznatoj uglavnom po prodaji i instaliranju led rasvjete.

Ipak, ovakav poslovni potez je iznenađenje samo za krajnje neupućene.

U Transparensi internešnelu BiH (TI BiH) već odavno ukazuju na apsurd: da su upravo javna preduzeća, koja imaju monopolski položaj na tržištu, istovremeno i najveći oglašivači.

A upravo tim preduzećima, koja nemaju potrebu za oglašavanjem, ali imaju milionske budžete za tu namjenu, rukovode predstavnici stranaka na vlasti, iako je to, zvanično, zakonom zabranjeno.

Kako ističu u TI BiH, očigledan primjer i ekonomskog apsurda i otvorenog kršenja zakona je upravo Elektroprivreda RS, čiji je direktor Luka Petrović, generalni sekretar vladajuće stranke – SNSD.

“Postoje brojne indicije koje ukazuju na to da se novac, namijenjen za  nepotrebno oglašavanje, iz javnih preduzeća preliva u političke stranke i služi za finansiranje njihovih predizbornih kampanja”, kaže Srđan Traljić, portparol TI BiH.

Traljić podsjeća da je, prema monitoringu TI BiH, SNSD na prošlim izborima samo za kampanju putem bilborda, za oglašavanje u medijima i na društvenim mrežama, te za predizborne skupove, potrošio više od dva miliona KM.

Za ukupnu kampanju ova stranka je prijavila utrošak od 1,5 miliona.

Kako navode aktivisti koji se bore protiv korupcije, SNSD, kao i druge vodeće stranke, za dobar dio utrošenog novca nemaju “pokriće”, pa tvrde da ih čašćavaju svi redom – od lokalnih ugostitelja do vodećih estradnih zvijezda.

Slavica Injac aminovala Luku Petrovića

Iz TI BIH podsjećaju da funkcioneri političkih partija po zakonu ne mogu biti na čelu javnih preduzeća, ali da je zakon takav da u Elektroprivredi RS jedino Nadzorni odbor ovog preduzeća može odlučivati o sukobu interesa.

“Povodom imenovanja Luke Petrovića obratili smo se Nadzornom odboru Elektroprivrede RS. Predsjednica NO u to vrijeme je bila Slavica Injac. Odgovorila nam je da je Petrović imenovan “u skladu sa zakonom”, kaže Srđan Traljić.

Izvor: srpskainfo.com | Milkica Milojević
7,200FansLike
457FollowersFollow