Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zatvorenici iz KPZ Banjaluka učestvuju na Svjetskom prvenstvu zatvorenika u šahu

Centar modernih znanja organizuje učešće osuđenih lica iz KPZ Banjaluka na Svjetskom prvenstvu zatvorenika u šahu.

“Preko 85 timova iz 46 zemalja igraće na 2. Interkontinentalnom online prvenstvu za zatvorenike, dvodnevnom događaju koji počinje 13. oktobra – na Međunarodni dan obrazovanja u zatvorima. Prvenstvo je dio programa „Šah za slobodu“ i postao je vitalni dio FIDE-ovih društvenih inicijativa u kojima se šah koristi za obrazovanje i osnaživanje različitih društvenih grupa”, saopštio je Nebojša Macanović Predsjednik Centra modernih znanja.

U organizaciji takmičenja učestvuje i Centar za unapređenje i razvoj šaha “GAMBIT” iz Banjaluke, koji vodi Nemanja Šipka, šahovski arbitar sa međunarodnom titulom Svjetske šahovske organizacije (FIDE) u BiH.

“Treneri ovog šahovskog kluba su pripremali osuđena lica za svjetsko prvenstvo u šahu, zajedno sa predstavnicima Centra modernih znanja. Cilj Interkontinentalnog online prvenstva u šahu za zatvorenike je popularizacija šaha kao efikasnog sredstva za reintegraciju zatvorenika u društvo”, dodaje Macanović.

Upravno tijelo Interkontinentalnog online šahovskog prvenstva za zatvorenike je Međunarodna šahovska federacije (FIDE). Interkontinentalno online šahovsko prvenstvo za zatvorenike organiziraju FIDE i okrug Cook (Chicago, IL, SAD).

Pored što uspješnije reintegracije zatvorenika kroz šah kao sportsku aktivnost, ovaj događaj će svakako imati i pozitivan uticaj kako na popularizaciju šaha u zatvorima kao vida organizovanja slobodnog vremena, tako i prezentovanja Republike Srpske i BiH u svijetu.

Svi detalji Interkontinentalnog prvenstva se nalaze na ovom linku.

Gradiskalive.com
7,200FansLike
457FollowersFollow