Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Završeni radovi na vodovodnoj infrastrukturi u istočnom dijelu Gradiške

Završetkom građevinskih radova i izdavanjem upotrebne dozvole za 1.580 metara nove vodovodne mreže u istočnom dijelu Gradiške, završena je i posljednja faza projekta „Integrisana vodovodna infrastruktura – Gradiška istok“, koji je implementiran od strane Grada Gradiška u saradnji sa Investiciono-razvojnom bankom Republike Srpske (IRBRS) i razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i uz pomoć donatora Vlade Republike Srpske i Vlade Švajcarske. Partner Gradske uprave u implementaciji projekta bilo je Udruženje „Most“ iz Gradiške.

Cilj projekta bio je povećanje isporuke pitke vode koji doprinosi boljem kvalitetu života i javnih usluga za stanovništo na teritoriji grada Gradiška. Postizanje opšteg cilja je planirano kroz sprovođenje specifičnih ciljeva i to: izgradnjom vodovodne mreže koja ima za cilj unapređenje životnih uslova stanovnika i ranjivih/marginalizovanih socijalnih grupa u istočnom dijelu grada, povećanje obuhvata djece i mladih koji su upućeni u osnovne principe zaštite životne sredine i savjesno korištenje pitke vode i senzibilizacija šire društvene zajednice o višestrukim efektima poboljšanja vodovodne infrastrukture.

Grad Gradiška je sa KP „Vodovod“ a.d. Gradiška u 2018. i 2019. godini radio detaljne studije i strateške dokumente i to Studiju izvodljivosti razvoja vodovodne i kanalizacione infrastrukture i dva hidraulička modela – vodovodnog i kanalizacionog sistema, na osnovu kojih je utvrđeno gdje su slabe tačke na istima i kako planirati daljnji razvoj navedene infrastrukture.

Jedna od problematičnih lokacija na vodovodnom sistemu bila je u sjeveroistočnom dijelu grada na osnovu čega je izrađena projektna dokumentacija za navedenu lokaciju i realizovan je projekat “Integrisana vodovdona infrastruktura – Gradiška istok”.

Navedeni projekat je obuhvatio izgradnju distributivne mreže u ulici. 16. Krajiške brigade, profila Ø225 milimetara u dužini od 1.580 metara te je riješen problem nedostajuće komunalne infrastrukture (vodovodne mreže) u rejonu naselja Krošnja i Jelšingrad II s obzirom na to da će na ovom području uskoro početi gradnja novih stambenih, stambeno-poslovnih i objekata male privrede.

Izgrađeni cjevovod poboljšava hidrauličke karakteristike vodovodnog sistema u sjeveroistočnom dijelu grada Gradiška, u naseljima Bok Jankovac, Kozinci i Mačkovac. Time je obezbjeđena cjelokupna infrastruktura za navedeni obuhvat i sveukupno su poboljšane hidrauličke karakteristike sistema vodosnabdijevanja (u vidu poboljšanja pritisaka i količine pitke vode) za stanovništvo koje je već priključeno na vodovodnu mrežu (oko 3.500 stanovnika).

Projekat je finansiran od strane Finansijskog mehanizma IRB-a u iznosu od 99 hiljada KM, dok je grad obezbijedio sredstva od 70 hiljada KM iz Budžeta.

Izvor: mojagradiska.com
7,300FansLike
456FollowersFollow