Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zbog međusobnih blokada nema isplate 100 miliona maraka grantova EU

Zbog međusobnih blokada između Republike Srpske i Federacije, u BiH je trenutno blokirano sedam evropskih grantova vrijednih više od sto miliona maraka, od kojih su četiri u FBiH, dva u RS, dok jedan obuhvata opštine u oba entiteta.

Republika Srpska je zbog evropskih sankcija na koridoru 5c blokirala projekte u Federaciji BiH, kako je i bilo najavljeno od strane vlasti Srpske prije nekoliko mjeseci, a Federacija je na to odgovorila blokadama projekata u RS, zbog čega kasne sve isplate.

Kako je “Nezavisnim novinama” rečeno iz više izvora, jedina sankcija koju EU trenutno ima u BiH je suspenzija 600 miliona evra projekata u Srpskoj za koridor 5c. Objašnjeno je da grant za most na Savi kod Gradiške ima dodatni problem zbog američkih sankcija izvođaču radova na tom mostu, ali je naglašeno da je u pitanju tehnički problem koji će uskoro biti riješen.

Kako je objašnjeno, u pitanju je formalnost i ova isplata će uskoro biti odobrena, čim se pronađe modalitet kako da se sredstva proslijede BiH. Međutim, kada i ovaj problem bude riješen i isplata spremna, izvjesno je da do nje neće doći ako se u međuvremenu ne odblokiraju ostali projekti koji su zbog međusobnih blokada na čekanju.

Evropski izvor je objasnio da Brisel ne smatra da su projekti u RS sankcionisani, već da se radi o privremenoj suspenziji dok se ne stvore uslovi za nastavak reformi i prekid blokada.

Tokom razgovora našim sagovornicima smo prenijeli zabrinutost medijske zajednice u RS zbog nedavnog stupanja na snagu odredbe o kriminalizaciji klevete, koji će dovesti do represije i suzbijanja slobode govora ne samo za novinare, nego i za sve građane RS, zbog čega je medijska zajednica zatražila da ovaj zakon što prije bude ukinut.

Iz Evropske banke za obnovu i razvoj, koja treba da isplati oko 1,8 miliona evra ostatka od granta za most na Savi, objašnjeno je da se radi o grantu kroz Investicijski okvir za zapadni Balkan EU.

Napomene radi, WBIF je zajednička inicijativa EU, nekoliko banaka, bilateralnih donatora i korisnika. Na naše pitanje u kakvom statusu su ostali grantovi, u EIB-u su nam rekli da oni nemaju taj pregled, dok su nam u Ministarstvu finansija i trezora BiH dali odgovore na ovo pitanje.

U odgovoru “Nezavisnim novinama” su u Ministarstvu finansija BiH naglasili da se od sedam projekata tri projekta u FBiH odnose na izgradnju koridora 5c, a jedan na projekat vodosnabdijevanja u opštini Jajce.

Od sedam odobrenih grantova u visini od oko 55,6 miliona evra, na projekte u RS se odnosi oko 7,4 miliona evra, a na FBiH oko 37,7 miliona evra, dok je za projekat vodosnabdijevanja u opštinama i u FBiH i u RS namijenjeno oko 10,5 miliona evra.

“U RS je riječ o projektu izgradnje mosta na Savi kod Gradiške i projektu vodosnabdijevanja u Zvorniku. Grant koji je namijenjen za opštine i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj je predviđen za projekte vodosnabdijevanja”, rekli su oni.

Pojasnili su da je ove godine povučeno oko 18 miliona evra za dva projekta u FBiH.

U Delegaciji EU u BiH su potvrdili da kašnjenje grantova nema veze sa “sankcijama” EU, već da je isključivo riječ o domaćim blokadama.

“Jedan razlog za kašnjenje isplata je, nažalost, činjenica da Predsjedništvo BiH prečesto propušta da ratifikuje sporazume zbog unutrašnjih neslaganja. Bez ratifikacije isplata grantova je pravno nemoguća, i to dovodi do kašnjenja procesa. EU će nastaviti da se zalaže kod bh. institucija da iskoriste značajnu evropsku pomoć koja je na raspolaganju u interesu građana zemlje, kao i da urgira kod vlasti da se uzdrže od kontraproduktivnih blokada”, rekao je “Nezavisnim novinama” Ferdinand Konig, portparol Delegacije EU u Sarajevu.

On je naglasio da EU ostaje posvećena ravnomjernom razvoju cijele BiH, te je ponovio da su EU i njene zemlje članice i dalje najznačajniji partner, investitor i donator.

Konig je precizirao da su jedini EU projekti u BiH blokirani od strane Brisela oni na koridoru 5c u RS.

“Iako EU i dalje zadržava široku paletu alata za rješavanje političkih izazova u BiH, više puta je naglasila da su sve opcije otvorene ako dođe do pogoršanja političke klime”, rekao je on.

Što se tiče koridora 5c, naglasio je da EU želi da ovaj projekat bude što prije završen, na dobrobit svih građana.

“Odluka koja je donesena može biti preinačena ako se ispune politički uslovi”, rekao je Konig.

Izvor: Nezavisne
7,200FansLike
457FollowersFollow