Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Zorana Kukrić iz Gradiške kadetkinja za primjer na vojnoj akademiji u Srbiji (Foto)

Prije tri godine Zorana Kukrić otišla je u Beograd na vojnu akademiju. Bio je 19. avgust. Učila je, uporno vježbala i stalno bila najbolja. Nije joj smetalo što je jedina djevojka iz Republike Srpske. Nedavno je upisala četvrtu godinu, trenutno odmara u rodnoj Gradišci, a već od septembra ponovo oblači uniformu.

Zorana je na četvrtoj godini, modul inžinjerije. Minsko-eksplozivna sredstva, zaprečavanje, rušenje, maskiranje i utvrđivanje su joj opsesija i specijalnost. Prethodno je završila Policijsku akademiju u Banjaluci, navikla se na internatski život, školujući se zajedno sa 320 kadeta.

“Mojim prijateljima ovdje u Gradišci je to nezamislivo. Oni misle da su djevojke povlašćene, ali moram ih demantovati. Uspješno pariramo kadetima, a i ocjene u indeksu sve govore. Ocjene su mi super, svake godine sve svoje obaveze završavam u sedmom mjesecu. Trudim se da budem za primjer i sve zadatke rješavam vojnički, na vrijeme”, kao da raportira Zorana, budući mlađi inspektor u policiji Republike Srpske.

Zorana je priznala da su joj roditelji ispočetka bili zabrinuti, nisu znali šta je čeka, sumnjali su da će ona, izgledom krhka djevojka, moći odgovoriti naporima prestižne akademije.

“Sada su ponosni na mene i ogromna su mi podrška. Mislim na njih kada mi je najteže, skoncentrišem se na suštinu i sve rješavam olako. Optimista sam, u četvrtoj godini me očekuje, po meni malo lakši dio. Bavim se onim što volim i to će mi u budućnosti trebati, pa nastojim da maksimalno upijam znanje i vještine. Prve dvije godine su bile opšti smjer i bile su malo teže, navikla sam i sada nailaze sve zanimljiviji predmeti”, priznaje Zorana Kukrić.

Ova mlada kadetkinja nema samo vojnički stav kada su u pitanju učenje, obuka i odnos prema obavezama, već i prema rodnom gradu i organizaciji koja ju je uputila na školovanje ima ogromnu dozu poštovanja i ljubavi. Priznaje da jedva čeka povratak i nove obaveze.

“Jedva čekam da se vratim u svoj grad. Savjetujem mladima da ne idu, jer tek kad čovjek ode od svoje kuće shvati šta je ostavio i javlja mu se snažna želja za povratkom. Ja nisam otišla daleko, Srbija je blizu, ali čovjek treba da ostane tu gdje je rođen i da tu podiže svoju porodicu, jer tu ti je jedino srce na mjestu”, priznala je Zorana Kukrić, djevojka za primjer, djevojka koja je na najbolji način predstavljala Republiku Srpsku u Srbiji.

Priznaje da joj je drago što više nije jedina djevojka iz Srpske na akademiji u Srbiji, i da je njenim stopama krenula mlada kadetkinja Gabrijela, koja je na prvoj godini i upućena je ispred Helikopterskog servisa RS.

Očekuje da će opravdati povjerenje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, u kome će već od narednog ljeta biti mlađi inspektor.

Izvor: Radio Kozara 89,9/Facebook - Autor: Boško Grgić
6,700FansLike