Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Voće i povrće dodatni izvor prihoda u Gradišci (Foto)

Na godinama zapuštenim parcelama koje su sami uredili penzioneri i radnici u gradiškom kraju sve više proizvode voće i povrće, popravljaju tako kućni budžet i ujedno obezbjeđuju zdravu hranu.

Foto: Milan Pilipović/Srpskainfo

Osim ekonomskog aspekta, rad u malim voćnjacima i baštama za njih djeluje relaksirajuće, kažu sagovornici “Srpskainfo”, jer time prirodi vraćaju izgubljenu ljepotu.

I voćnjak i ribnjak

Ranko Trifunović, vodoinstalater zaposlen u gradiškom „Vodovodu“, uredio je stari voćnjak i zasadio novi. Na zapuštenom imanju u Jazovcu on je izgradio i ribnjak, pored kojeg provodi mnogo vremena.

Foto: Milan Pilipović/Srpskainfo

“Iz Gradiške, gdje stanujem, ovdje dolazim dva puta sedmično, ponekad i češće. Posljednjih nekoliko godina mnogo sam uradio, iskrčio šiblja, trnja, uredio pristupne puteve i počeo saditi voće. Svake godine moj voćnjak je veći, bogatiji novim vrstama. Imam više od stotinu mladih stabala kruške, jabuke, šljive, lješnika, dunje, trešnje breskve, grožđa, oraha, aronije…”, kazao je Trifunović, odlučan da svoj voćnjak svake sezone obogati i proširi.

“Ovdje se prije nije moglo proći bez čizama i kacige, tuda nije mogao proći ni lovački pas. Iskrčio sam i stari voćnjak, a od trnja i šipražja oslobodio davno zasađene trešnje, višnje, jabuke i kruške”, objašnjava Trifunović odluku da uredi zapuštene voćnjake i njive.

“Povod da se uopšte upustim u ovu svojevrsnu avanturu bile su trešnje u komšiluku, u Gradišci. Moja djeca su ih poželjela i to me podstaklo da se vratim u selo. Zato sam, radi njih, ali i radi sebe, odlučio da zasadim trešnje u rodnom kraju, da tim slatkim voćem počastim i drugu djecu”, navodi Trifunović za “Srpskainfo”.

Foto: Milan Pilipović/Srpskainfo

Srećan je zbog svog voćnjaka, ribnjaka, bašte s povrćem u zavičaju, u podnožju Kozare.

“Lijepo mi je ovdje, prvo pogledati biljke koje bujaju, ribu koja se praćaka u ribnjaku, mali rasadnik oraha, šumu i livadu”, kaže Trifunović.

Grane se savile od roda

Rade Vidović (80), penzioner iz Krajčinovca, ima bogat rod voća i povrća. Njegove kruške, šljive, jabuke su rodile, a paradajz, paprika, lubenice su veoma krupne i sočne.

Foto: Milan Pilipović/Srpskainfo

“Kod velikih proizvođača voće je podbacilo, a kod mene se grane savile i polomile od roda. U bašti imam svega. To sam samostalno uradio, voćnjak i baštu njegujem, zalivam, prihranjujem… Imam zdrave plodove iz svoje bašte, siguran u kvalitet, a pošteđen sam odlaska u grad u nabavku”, rekao je Vidović, kojem mogu pozavidjeti mnogi u njegovom kraju.

Vlastitim zasadima on je istovremeno uštedio i pozamašnu sumu novca.

Povratak u prirodu, na mjesto gdje sam živio do 14. godine, kaže Ranko Trifunović, u meni budi snažnu emociju. Nadam se da će moje voćke poživjeti i da će sočni plodovi uvijek nekoga obradovati, a to je već dobro djelo kojim se ponosim, zaključio je sagovornik.

Foto: Milan Pilipović/Srpskainfo

Zabrinut je zbog dugog sušnog perioda, u strahu da se njegove voćke ne osuše, a ribnjak, ispunjen riječnom jeguljom, šaranom, linjakom, tostolobikom, amurom i drugim vrstama ribe, ne presuši.

Izvor: srpskainfo.com | Milan Pilipović
7,500FansLike
470FollowersFollow