Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Banjalučanka zamalo ostala bez novca: Prevaranti usavršavaju načine za pljačku putem interneta

Banjalučanka čiji je identitet poznat redakciji portala “Srpskainfo” zamalo je ostala bez novca sa bankovne kartice nakon što ju je putem sajta OLX kontaktirao prevarant pod izgovorom da kupuje haljinu čija je cijena bila 300 maraka.

Javio mi se neki čovjek da kupi haljinu. Ujedno mi je poslao link da je već uplatio novac – prisjetila se naša sagovornica.

U prvi momenat sve je bilo normalno, ali zbog jednog detalja Banjalučanka je prevaru ipak otkrila na vrijeme.

“Kada sam pokušala ući u meni “kupoprodajni ugovor” samo me vratilo na početak stranice. Pomislila sam da je neka greška. Zatim sam ušla u meni “nabavite sredstva”, gdje se upisuju podaci sa bankovne kartice i onda se dobije kod. Kako mi je sms-om tri puta stigao kod, meni je to bilo sumnjivo”, ispričala je Banjalučanka.

Kartica

Odmah je pozvala korisniču službu banke, koja je blokirala karticu, uz komentar da su se pojavile i takve prevare.

Inače, na portalima koji se bave prodajom roba i usluga putem interneta pojavili su se novi prevaranti koji pokušavaju građanima skinuti novac s računa.

Ovaj novi vid prevare za sada je najčešće primjećen na sajtu olx.ba, a upravo su oni savjetovali građanima da budu oprezni prilikom kupovine i da ne daju svoje podatke.

Jedan Banjalučanin ispričao nam je ranije kako su ga takođe pokušale prevariti nepoznate osobe.

“Stavio sam jedan artikl da prodajem i ubrzo mi se javila jedna osoba. Malo mi je bilo čudno što je prvi kontakt bio preko vocapa i sa veoma čudnog broja, ali sam pokušao dogovoriti s njima da im prodam artikl”, ispričao je sagovornik.

Link

Dodaje da mu je ta osoba rekla da kupovinu želi da obavi putem “Safe Deala” na olx.ba.

U poruci su mu rekli da će uplatiti novac na račun, a da će zatim kurir doći na adresu da preuzme robu.

Naveo je da je ubrzo poslije toga dobio još jednu poruku sa istog broja u kojoj je pisalo da je novac uplaćen, te da samo treba njegova potvrda i link sajta gdje sve treba potvrditi.

“Čim sam vidio link sajta posumnjao sam da je riječ o prevari, zbog toga što je zvanični sajt stranice olx.ba, a oni su me slali na adresu olx-ba. Kada sam kliknuo na link koji su poslali otvorila se nova stranica, gdje su tražili da unesem svoj broj računa, ime banke i slične podatke. Znao sam da nešto nije u redu i odlučio sam da pozovem korisničku podršku sajta”, ispričao je ranije za Srpskainfo ovaj Banjalučanin.

Prema njegovim riječima, korisnička podrška sajta olx.ba mu je rekla da oni nemaju taj vid kupovine i da je riječ o mogućoj prevari, te da su o tome i ranije obavijestili sve svoje klijente, privatnom porukom.

“Na sreću, ja nisam nasjeo na ovu njihovu prevaru, ali je sve tako dobro urađeno i bojim se da ima građana koji su dali svoje podatke i ostali bez novca”, poručio je sagovornik.

Sofisticirane metode

Oko ovih problema kontaktirali smo i najveći sajt u BiH za prodaju stvari preko interneta, olx.ba. Oni su nam takođe potvrdili da je ovdje riječ o prevarama.

Jasmin Marić, direktor sektora za razvoj poslovanja na pomenutom portalu, rekao nam je da su svjesni globalnih i organizovanih napada s ciljem zloupotrebe brenda OLX u svrhu prevare korisnika.

“Napadači koriste sofisticirane metode, i to najčešće kontaktirajući naše korisnike izvan OLX platforme, što nam značajno otežava zaštitu korisnika i konkretnije djelovanje”, kaže Marić.

Dodaje da je metod kojom se služe napadači uvid u trenutno aktivne ponude na OLX i evidentiranje broja telefona prodavača.

“Nakon toga, napadači kontaktiraju prodavce putem vibera, vocapa ili drugih komunikacionih platformi, glumeći zainteresovanog kupca. Pri tome im traže kartične podatke ili šalju link putem kojeg im prodavci trebaju uplatiti i doznačiti novac kako bi se realizovala trgovina. Takve stranice su često grafički i sadržajno vrlo slične izgledu OLX, kako bi prevara bila jednostavnija. Bitno je da naglasimo da OLX trenutno nema mogućnost kartičnih plaćanja roba i usluga već se većina transakcija vrši gotovinskim plaćanjem, putem kurirskih službi ili pri susretu kupca i prodavca”, istakao je Marić.

Upozorenje iz MUP RS

Iz MUP-a RS su još ranije potvrdili da svake godine imaju dosta prijava da su građani prevareni preko interneta.

“S obzirom da se kupovina u doba pandemije preselila u virtuelno okruženje, ministarstvo redovno poziva građane na pojačan oprez, pogotovo za datume u kojima se očekuje veći broj kupovina putem interneta, kao što su Dan zaljubljenih, Međunarodni dan žena, tokom sniženja „Black Friday“ i slično. Kao i kod svih krivičnih djela, i kod prevara putem interneta najbolja je prevencija. Neophodno je da građani konstantno imaju na umu da postoje lažne internet stranice za kupovinu, lažne igre na sreću, lažne dobitničke kartice, mejl poruke koje promovišu neki poseban dan, poziv u pomoć i mnogo drugih načina putem kojih mogu postati žrtva prevare”, pojasnili su u MUP RS.

Ujedno savjetuju građanima da prilikom pristupanja internet pretraživačima, kada kupuju nešto putem interneta, osim opasnosti da ostanemo bez određene novčane sume, uvijek postoji opasnost od kompromitacije identiteta. Naime, da bismo pristupili određenim internet stranicama, društvenim mrežama i slično, nerijetko moramo dostaviti određene lične podatke kao što su ime i prezime, broj bankovnog računa, adresu i slično.

“Kompromitacija ovih podataka može imati dalekosežnije posljedice od gubitka određene sume novca”, upozorili su iz MUP-a Srpske.

Izvor: srpskainfo.com | Nikola Morača
6,200FansLike