Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Banjalučkom inspektoru tri godine robije zbog uzimanja 20.000 KM mita

Nenad Grujić, bivši inspektor Policijske uprave Banjaluka osuđen je danas u banjalučkom Okružnom sudu na tri godine zatvora zbog uzimanja 20.000 maraka mita.

Grujić je krivično djelo izvršio sa saučesnicom i bivšom radnom koleginicom Jelenom Florijan koja je u međuvremenu priznala krivicu i platila kaznu od godinu dana.

Grujiću je izrečena i novčana kazna od 3.000 maraka, koju mora platiti inače će se ova kazna zamijeniti zatvorom po tarifi 50 KM za jedan dan.

Presudom je Grujiću izrečena i mjera zabrane obavljanja policijskih poslova u trajanju od pet godina. U ovaj period neće se računati boravak u zatvor.

Prema navodima optužnice, policijski službenici Nenad Grujić i Jelena Florjan teretili su se da su u februaru prošle godine, od tadašnjeg direktora JU “Srednjoškolski dom” Banjaluka Branislava Vidića zahtijevali novčani iznos u visini od 30.000 KM, ali su na kraju uzeli 20.000 maraka mita.

Naime, od traženog iznosa kako se navodi, Grujić je 18. februara primio 20.000 maraka, a sve kako bi se protiv Vidića obustavila krivična istraga.

Novac je kako su “objasnili” optuženi inspektori bio namijenjen za načelnike odjeljenje i tužioca, ali istraga nije uspjela utvrditi ove navode optuženih.

Ostatak novčanog iznosa u visini od 10.000 KM optuženima je trebao biti predat nakon što tužilaštvo donese odluku povoljnu za direktora navedene ustanove.

Optuženi inspektori radili su u “Timu 1” na borbi protiv privrednog kriminala u Policijskoj upravi Banjaluka, a uhapšeni su u akciji kodnog naziva “Sirano” nakon što je direktor Srednjoškolskog doma predao optuženom Grujiću 20.000 maraka označenih novčanica.

Nakon jednomjesečnog pritvora optuženi inspektori pušteni su da se brane sa slobode, iako je Republičko tužilaštvo isticalo u više navrata da im je neophodno produžiti pritvor zbog uticaja na svjedoke, ali i proširenja istraga na saučesnike u redovima policije.

Izvor: srpskainfo.com | Nikola Morača
7,100FansLike
431FollowersFollow