Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Banjaluka imala kafanu prije Pariza i Beča: Postoji li fotografija iz 17. vijeka?

Prema istorijskim podacima, sačuvanim u arhivu u Beču, prva kafana u Banjaluci je otvorena prije 1617. godine.

Ovo je podatak kojim se Banjalučani odavno ponose i na društvenim mrežama često ističu da se Pariz prvom kafanom “okitio” tek 1671. a Beč 1683. godine.

Tako se navodi da je prvu banjalučku kafanu držao izvjesni Seid, na desnoj obali Vrbasa, preko puta Kastela. Kafana je, navodno, bila pored puta koji je preko mosta vodio kroz tvrđavu i imala je doksate nad vodom.

Podsjećanje na ovu zanimljivost iz prošlosti grada izazvala je živopisnu raspravu na Fejsbuk grupi Stara Banjaluka. A povod za raspravu nije bila sama kafana, nego fotografija, kojom je ilustrovana objava.

Zaredali su se komentari tipa: “lijepa fotografija iz 1617. godine”, ili “nisu napisali koje je marke fotoaparat”. Naravno, fotograija nije iz 1617. godine, jer je to naprosto – nemoguće. U ta doba fotografija nije postojala.

Prve fotografije su snimljene sredinom 19. vijeka, a preteča fotografije , dagerotipija, datira iz 1839. godine. Prve fotografija Banjaluke snimljene su krajem 19. i početkom 20. vijeka. Fotografija prve kafane u Banjaluci, dakle, ne postoji, postoje samo zapisi koji svjedoče o tom dobu.

Danas Banjaluka ima više od 1.000 kafana, kafića i sličnih ugostiteljskih objekata, iz kojih nam svakodnevno stiže sijaset fotografija, selfija i video zapisa.

Izvor: srpskainfo.com
6,700FansLike