Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Bankar u penziji Hamburg zamijenio Gradiškom i uživa

Čitavo ovogodišnje ljeto gospodin Helge Kristiansen provodi na prelijepom seoskom imanju u Bok Jankovcu kod Gradiške. Hamburg, gdje je bio direktor u sektoru bankarstva i osiguranja, na nekoliko mjeseci zamijenio je Gradiškom.

Ovdje je zajedno sa suprugom Ljiljanom. Šetaju, voze se, obilaze gradove Banjaluku, Laktaše, Gradišku, a na imanju nadgledaju radove na izgranji štale i pratećih objekata za konjički klub.

„Ovdje je mir tako prirodan, drugačije je nego u Njemačkoj. Uveče sjedimo i posmatramo ptice u našem malom ribnjaku. Oduševljavaju nas rode, labudovi, divlje patke. I ptice vole lijepu prirodu i mir“, priča na njemačkom Kristiansen.

Od njihove kuće u gradiću Gestburgu na sjeveru Njemačke, do ove u Bok Jankovcu na sjeveru naše države, tačno je 1.550 kilometara. I Helge i Ljilja očekuju otvaranje avio-linije Hamburg-Banjaluka i nadaju se češćim dolascima.

„Vidite ovo gradilište iza kuće. Majstori rade završne radove na štali i oboru za konje. Konji su još u karantinu. Kada sve profunkcioniše, a ubrzo će, ovdje će biti centar terapeutskog jahanja za djecu. Tu je odmah i ribnjak, u toku je montaža postrojenja za punjenje ribnjaka vodom, sa osvjetljenjem. Napravili smo i dječije igralište“, objašnjava gospođa Ljiljana.

Helge Kristiansen kaže da mu se ovdje, osim mira i prirode, dopadaju i ljudi, gostoprimstvo i kuhinja. Supruga mu kuha domaća jela, druži se sa komšijama.

„Svi su jako srdačni, i mladi i stari. Imamo i nove komšije, išli smo kod njih na svečanost kada su uselili u kuću. Ljudi su predusretljivi i izuzetni. Sve je apsolutno drugačije u odnosu na Njemačku, tamo nema ovakvih druženja“, kaže gospodin Helge.

Za vrijeme razgovora sa Helgeom i Ljiljanom majstori su još radili na objektu za konje, a dvojica dječaka igrala basket. Gospodina Kristiansena obradovala je komunikacija sa dječacima na njemačkom jeziku. Propitao ih je za ljetni rasput i novu školsku godinu, u kom gradu u Njemačkoj žive i kod koga dolaze u Gradišku.

Helge i Ljiljana će u Bok Jankovcu ostati i prvih deset dana septembra. Došli su ovaj put kabrioletom kako bi apsolutno uživali u ljetu i krajoliku. Eto ih ponovo na zimu, jer znaju za ovdašnji temperament i bogat način proslavljanja brojnih zimskih praznika.

Izvor: mojprnjavor.info | Boško Grgić
7,300FansLike
456FollowersFollow