Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Bardača inspiracija svjetskim slikarima

“Iako sam učestvovao na mnogim slikarskim kolonijama i izložbama širom svijeta ljepota Bardače me oduševila i ovakvo prirodno okruženje, mir i spokoj daju nesvakidašnju inspiraciju za stvaranje umjetničkih djela.”

Rekao je ovo akademski slikar Satar Nama iz Belgije, jedan od učesnika 39. saziva bardačke kolonije, koja će trajati do nedjelje, a čija tema ove godine je “Spas planete – Oaza Srbac”.

Satar Nama je iračkog porijekla, a živi i radi u Briselu gdje ima svoj umjetnički studio. U Bardaču je stigao na preporuku prijatelja slikara iz Crne Gore i nije se pokajao.

“Radim apstrakcije i koristim akrilik koji se brzo suši i omogućava da moje misli trenutno ostaju na likovnom djelu. Već sam uradio dva takva rada u Bardači koja ima prelijepu prirodu i daje mi novu stvaralačku inspiraciju”, rekao je Nama.

Jedna od učesnica je i Samah Samaha koja je završila Akademiju likovnih umjetnosti u Jordanu i koja već sedam godina ima umjetnički studio u kojem podučava crtanje i slikanje za sve uzraste.

“Najviše radim s uljanim bojama, ali istražujem i druge tehnike poput akvarela, pastela i akrila. Zaljubljena sam u ljudsko tijelo i pokušavam da uhvatim različita emocionalna stanja ljudskog bića. Na svojim slikama naročito koristim hladne nijanse plave boje, koja je za mene kraljica svih boja i bez nje ne osjećam dovršenost i spokoj umjetničkog djela”, kazala je Samaha i dodala da je na Bardači, pored prirode, inspirišu i ljudi svih vjera i nacija, kao izvanredan spoj različitih kultura.

Konstantin Todorasko iz Rusije je prvi put na bardačkoj koloniji i dodaje da iz ovog prirodnog rezervata crpi svakodnevnu inspiraciju. Do sada je naslikao četiri djela, tehnikom ulje na platnu, a najčešće radi pejzaže.

“Volim da slikam u prirodi jer slike ispadaju življe kad posmatram detalje uživo, nego kada slikam u ateljeu u zatvorenom prostoru. Motive nalazim svuda, od jezera i šuma do vikendica i starih napuštenih kuća i vjerovatno ću do kraja saziva stvoriti još djela”, objasnio je Todorasko.

Redovna učesnica bardačke kolonije je Jelena Vušurević, slikarka iz Cetinja, koja kaže da svake godine dolaze vrhunski umjetnici što je ne čudi jer je, kako kaže, Bardača sama po sebi fenomen.

“Slikari s kojima stvaram daju jedni drugima veliku podršku i zato planiram još dugo da dolazim na Bardaču. Ovo mjesto ima ogromne talente, što se vidi i kroz školu slikanja koja traje uporedo sa sazivom i tu djecu treba čuvati i pravilno usmjeravati”, ispričala je ona.

Direktor Centra za kulturu i sport, Radovan Mitraković, rekao je da je ovogodišnja kolonija okupila rekordnih 18 slikara iz osam zemalja, među kojima je i jedan student sa područja opštine Srbac.

“Naš pokušaj da spojimo evropsku i istočnjačku kulturu u potpunosti je uspio jer su strani slikari unijeli svježinu, a zadržali smo i duh tradicije i običaja dovodeći neke od slikara koji su osnovali koloniju prije skoro četiri decenije”, kazao je on i dodao da će nove umjetnine značajno obogatiti njihov fundus koji trenutno broji 672 slike.

Završetak

Završna izložba biće organizovana u nedjelju u 19.30 časova, ispred Doma kulture “Uglješa Kojadinović” u Srpcu, kada će biti izloženo preko 50 umjetničkih djela, a biće organizovan i mini-koncert klasične muzike.

Izvor: Glas Srpske | Dejan Jovičić
6,700FansLike