Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Direktor zadovoljan: U OŠ “Vasa Čubrilović” upisano 75 prvačića

“Na području Gradiške primjetan je trend povratka porodica iz inostranstva, a Osnovna škola “Vasa Čubrilović” ima najave da će im se u ovoj školskoj godini priključiti i učenici koji se u ovaj grad vraćaju iz Slovenije, Švajcarske, Italije i Azerbejdžana”, izjavio je direktor Vladimir Stanišljević.

On je naveo da je u ovoj školi upisano 75 prvačića – 73 koji će u četiri odjeljenja pohađati redovnu nastavu, te dva učenika u odjeljenju posebne nastave, te da imaju između 830 i 840 učenika, a da se taj broj tokom godine mijenja.

“Do sada su u ovu gradsku školu dolazili pretežno učenici iz seoskih sredina, koji su se u grad preselili sa roditeljima ili učenici iz susjednih opština i gradova, a sada imamo najavu da će nam se tokom ove školske godine priključiti i učenici koji se vraćaju u Gradišku iz Slovenije, Švajcarske, Italije i Azerbejdžana”, naveo je Stanišljević.

Dočeku prvačića prisustvovao je i gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, koji je istakao da najmlađe treba podržati i pomoći im da prebrode sve poteškoće, a obaveza i opredijeljenost grada je da ulaže u vespitno-obrazovni proces, za šta se godišnje iz gradskog budžeta izdvaja više od 3,5 miliona KM.

“Dio tih sredstava se putem Centra za socijalni rad izdvaja za nabavku udžbenika učenicima iz socijalno ugroženih porodica, porodica sa četvoro i više djece i učenicima romske nacionalne manjine. Urađeno je mnogo u procesu usklađivanja srednjoškolskog obrazovanja sa potrebama privrede, odnosno uvođenja novih zanimanja kao što su tehničari robotike, mehatronike, CNC operateri i carinski tehničari”, istakao je Adžić.

Prema riječima načelnika gradskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Ivana Radenovića, u novoj škoskoj godini na području Gradiške nastavu će pohađati 4.725 učenika, 3.344 u sedam osnovih i 1.381 đak u tri srednje škole.

“U prvi razred osnovnih škola upisno je 325 prvačića, najviše u Osnovnoj školi `Danilo Borković` u Gradišci 86, a najmanje, odnosno njih 10 u školi `Vuk Stefanović Karadžić` u Turjaku. U tri gradiške srednje škole u prve razrede upisana su 394 učenika, 62 u Gimnaziji, 161 u Srednjoj stručnoj i tehničkoj školi i 171 učenik u Tehničkoj školi”, naveo je Radenović.

Izvor: vecernjenovosti.ba
7,200FansLike
457FollowersFollow