Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Dunja Vuković iz Gradiške niže uspjehe: Na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi osvojila bronzu (Foto)

Mladi talenti, srednjoškolci i studenti, porijeklom iz Gradiške koji se školuju u drugim državama, postižu izuzetne uspjehe u različitim oblastima.

Dunja Vuković, koja je ove godine završila Gimnaziju „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu, gdje je proglašena za učenika generacije, u timu sa vršnjacima iz Beograda i Ćuprije, osvojila je bronzanu medalju na 55. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi u Cirihu.

Srpski tim, kojeg su još činili Uroš Poleksić i Janko Popović, učenici Matematičke gimnazije u Beogradu i Dušan Đurđević učenik Gimnazije iz Ćuprije, ovaj uspjeh ostvario je u konkurenciji 350 takmičara iz 89 zemalja.

Dunja redovno, počev od osnovne škole učestvuje na takmičenjima iz hemije. O ovom, posljednjem i najznačajnijem kaže da je bilo veoma kompleksno, ali da su vrijedno radili.

“Takmičenje je bilo izazovno, obzirom da je riječ o međunarodnom nivou, ali mi smo, nakon odličnih priprema, postigli ovaj rezultat. Učili smo mnogo, svakodnevno po osam ili devet sati”, izjavila je Dunja nakon ovog uspjeha, za koju su novosadski mediji kazali da, kao jedini član u srpskom timu iz ove pokrajine, predstavlja ponos Novog Sada i cijele Vojvodine.

Dunja je i prethodne godine osvojila bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu mladih hemičara u Kini.

Dunjin otac Ognjen Vuković je rođen u Gradišci, gradu na Savi gdje živi Dunjina baka Zlata.

“Dunja voli Gradišku, gdje ima veliku podršku rodbine. Njeni roditelji, moj sin Ognjen, inženjer elektrotehnike i snaha Tamara, inženjer informatike, uvijek su Dunji ukazivali na vrijednosti znanja i učenja. Ona je to shvatila na pravi način. Ponosna sam na Dunju, svakako bi se njome dičio i njen deda Ignjatije, koji je preminuo iste godine kada je ona rođena”, kazala je za “Srpskainfo” Zlata Vuković iz Gradiške, iz ugledne porodice o kojoj u gradu na Savi mnogi govore sa velikim uvažavanjem i poštovanjem.

Inače, Dunja je nakon završetka Gimnazije, upisala Medicinski fakultet u Novom Sadu, gdje se za nju otvaraju novi vidici za rad i dokazivanje.

Izvor: srpskainfo.com | Milan Pilipović
7,300FansLike
457FollowersFollow