Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Godišnjica stradanja narodne heroine Lepe Radić

Predstavnici Javne predškolske ustanove “Lepa Radić” i Centralnog kulturno umjetničkog društva “Lepa Radić” u Spomen parku slobode u Gradišci položili su cvijeće pred spomen bistu narodne heroine Lepe Radić.

„Kao i prethodnih godina, ustanova i udruženje koje nose ime ove narodne heroine obilježavaju datume vezane za njeno rođenje i stradanje. Ovo je prilika da se čuva uspomena na lik i djelo Lepe Radić i da se skrene pažnja na univerzalne vrijednosti koje ona simbolizuje“, navedeno je u saopštenju CKUD-a „Lepa Radić“.

Lepa Radić je rođena 25. decembra 1925. godine u Gašnici, a obješena 11. februara 1943. godine u Bosanskoj Krupi. Negdje se može pronaći i 8. februar kao datum stradanja, međutim vjerovatno se radi o grešci obzirom da bi ovo mogao biti datum kada je zarobljena od strane neprijateljskih snaga te je tri dana mučena i dovežena u Bosansku Krupu gde je i obješena.

“Poslije tri dana Lepu su dovezli automobilom do starog bagrema u Bosanskoj Krupi. Stalno su joj obećavali život ako kaže ko su, među prisutnima, komunisti, a ona je ćutala, kao nijema. Njen izmučeni pogled još jednom je obuhvatio zbjeg, koji je sada bio mnogo veći od onog što ga je ona predvodila kroz Grmeč. Bio je opkoljen cijevima njemačkih mitraljeza. Bez riječi, laganim korakom, uputila se stolu pod bagremom. Kada je stala pod vješala, obratila se opet zarobljenom zbjegu… Ali je omča prekinula njene riječi”, navodi Dragoje Lukić u svojoj knjizi “Rat i djeca Kozare”.

JPU “Lepa Radić” proširuje svoje kapacitete te se uskoro otvara i novi vrtić u Brestovčini. Takođe, CKUD “Lepa Radić” povećava broj članova i proširuje aktivnosti. Ove dvije činjenice idu u prilog očuvanju lika i djela Lepe Radić, stoji u saopštenju.

Izvor: radiogradiska.com
7,200FansLike
457FollowersFollow