Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Gradiška: Njemica i Švajcarac u drageljskoj crkvi prešli u pravoslavlje (Foto)

Debora Dejana iz Nirnberga u Njemačkoj, sa dvojnim državljanstvom, američkim i njemačkim i njen vjerenik Markus (Marko) Curflu, Švajcarac iz Sent Galena, u prisustvu mnogih prijatelja iz Švajcarske, Njemačke, Austrije, Srbije i Srpske prihvatili su pravoslavnu vjeru.

Ovaj svečani čin obavljen je u crkvi Svete Petke u Drageljima kod Gradiške. Markus je “tattoo” umjetnik, dugo se bavi tetoviranjem, a Debora je njegovateljica u Domu za stare.

Njihov kum je Miroslav Stojnić iz Dragelja, inače Markusov dugogodišnji prijatelj. Sveštenik Ljubiša Pejanić, paroh rogoljski i administrator drageljske parohije kaže da je sa zadovoljstvom obavio čin prisajedinjenja dvoje novih članova SPC.

“To su odrasli, obrazovani ljudi, katolici po vjeroispovijesti koji se od prošle godine spremaju da postanu članovi SPC. Oni su odlučili da se u subotu vjenčaju u našoj crkvi, zbog čega je prethodno bio potreban i ovaj čin prisajedinjenja”, kazao je sveštenik Pejanić za “Srpskainfo”.

On je pojasnio da ovo dvoje novih članova pravoslavne zajednice odluku o tome nisu donijeli na prečac, nepromišljeno ili u afektu.

“Oni su se godinu pripremali, razgovarali, učili srpski jezik, srpsku vjeru i istoriju…  Naravno, radost je velika za sve nas jer se pravoslavlje širi, prisajedinjuje članstvo osobama koje žele u ovoj zajednici pronaći duhovnu blagodet”, rekao je Pejanić.

Poslije svečanog čina pristupanja pravoslavlju, poklona i fotografisanja, Markus koji je dobio crkveno ime Marko kazao je da se osjeća veoma lijepo, uzbuđeno i ushićeno…

“Sva događanja u crkvi, moj ulazak u srpsku i pravoslavnu porodicu je za mene je veoma dirljiv, emocionalno veoma snažan. Moj kum Miroslav Stojnić je mnogo dobroga učinio za mene i za naše prijatelje, za siromašnu djecu i narod, svuda u BiH, i ja sam poželio da budem njemu i njegovom narodu što bliži, da postanem dio iste vjerske i nacionalne zajednice. Od danas sam Srbin, iako sam po rođenju katolik”, rekao je Markus (Marko).

Kada dođem u Švajcarsku, dodaje, ispričaću da sam se vratio kući iz svoje države.

“Od danas ja sam ovdje ravnopravan član i osjećam veliku snagu za srpski narod, za svoju izabranicu sa kojom dijelim ovu veliku sreću. Ispričaću svima kako je ovdje lijepo”, rekao je Markus.

Njegova vjerenica Debora dijeli iste emocije.

“Mnogo me sve to uzbudilo u najljepšem smislu. To je čin kojeg sam dugo željela i koji mi se ostvario. Drago mi je zbog ovako lijepog ambijenta, crkve, nadahnutog govora sveštenika, čestitki i poklona. Osjećam se duhovno obogaćenom, moja duša je ispunjena”, opisala je ona svoja osjećanja.

Izučavala je, kaže, pravoslavnu vjeru, ima mnogo prijatelja pravoslavaca, Srba iz ovog kraja koji su humani i vrijedni, njeni istinski prijatelji…

“Zato sam i ja htjela da budem član iste vjere i iste crkve. Tu nisam imala nikakvu dilemu, zapravo sve sam ih otklonila i došla ovdje iskreno, punog srca, sa velikim zadovoljstvo. Ovo je veliki dan za mene”, kaže Debora.

Njihov kum Miki Stojnić, opisao je svoju ulogu, uzvišenim činom.

“Svoje kumove poznajem godinama i srećan sam zbog njihove odluke da pređu u pravoslavlje. Pravoslavna vjera je naša snaga, naš zavjet i tome učim svoju djecu i svoje prijatelje. Nikome ništa ne namećem nego pružam priliku da svako stvori svoju sliku, zaključi bar nešto vrijedno iz moje priče i iskaže svoj stav”, ispričao je Stojnić, inače poznat po velikim i vrijednim humanitarnim akcijama.

Moje kumstvo je, zaključuje, produžena ruka moga prijateljstva sa Markusom koji se prihvatio i krsne slave, Svetog Marka. Učim ga i srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Izvor: srpskainfo.com | Milan Pilipović
7,200FansLike
457FollowersFollow