Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Izgradnja novog mosta na Savi u Gradišci biće završena krajem maja

Izgradnja prekograničnog mosta na rijeci Savi kod Gradiške biće završena u ugovorenom roku, do kraja maja, ali će u saobraćaj biti pušten tek za dvije godine, koliko je predviđeno za završetak vezne saobraćajnice sa strane Hravtske, čija je izgranja počela u februaru, istaknuto je tokom današnje posjete gradilištu ministra komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojina Mitrovića i direktora “Autoputeva Republike Srpske” Dušana Topića.

Mitrović, koji je sa Topićem i predstavnicima izvođača radova “Integral inženjering” Laktaši i firmi koje vrše nadzor “Krebs plus Kifer Istočna Evropa” i instituta IGH Zagreb posjetio gradilište, istakao je da je zadovoljan što radovi teku predviđenom dinamikom, bez obzira na prethodne poteškoće izazvane pandemijom virusa korona i trenutnu krizu u nabavci energenata i građevinskog materijala.

On je rekao da je cilj današnjeg sastanka sa ministrom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić da nadležne institucije na nivou Republike i Savjeta ministara pripreme sve što je potrebno da se u najkraćem roku izvrši tehnički prijem i izda upotrebna dozvola za novi most.

“Riječ je o jednom od najbitnijih projekata u ovom trenutku u BiH, a izgradnja ovog mosta će doprinijeti smanjenju saobraćajnih gužvi u samom centru Gradiške i izmještanju međudržavnog saobraćaja robe i putnika na novi granični prelaz”, naveo je Mitrović.

On je napomenuo da će Ministarstvo transporta i komunikacija u Savjetu ministara tražiti da se što prije odgovori na inicijativu koja je prošle godine upućena na ministarskom sastanku Transportne zajednice u Ljubljani, da se sa strane BiH gradi zajednički granični prelaz.

Direktor “Autoputeva Republike Srpske” Dušan Topić naglasio je da je važno da što prije bude donesena odluka o tome da li će se graditi jedan granični prelaz kako se ne bi došlo u situaciju da bude završena pristupna saobraćajnica, pa tek onda da se radi prelaz.

“Zadovoljni smo što je počela izgradnja vezne saobraćajnice dužine 4,5 kilometara”, dodao je Topić.

Glavni inženjer gradilišta Marko Lovrić naveo je da se trenutno radi hidroizolacija čelične konstrukcije mosta, a da se u narednim danima očekuje početak postavljanja asfalta, ograde i saobraćajne signalizacije.

Izvor: Agencije
7,200FansLike
441FollowersFollow