Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Kad saznate šta kažu doktori, prestaćete da prekrštate noge

Ako sjedite prekrštenih nogu samo nekoliko minuta u danu, ne morate brinuti, ali ako vam je noga preko noge sve vrijeme dok sjedite, to dugoročno može biti vrlo opasno za vaše zdravlje.

Ako ste jedan od onih koji su u stanju više sati dnevno sediti prekrštenih nogu, samo mijenjajući desnu i lijevu, trebate znati kakvu štetu činite svom zdravlju. Posljedice, naravno, nećete vidjeti odmah, ali ćete ih zasigurno osjetiti ako brzo ne promijenite tu naviku. A onda ćete se, vjerujte, sjetiti kako ste nekad negdje pročitali kako to nije dobro i pitati se zašto niste poslušali taj savjet…

Kako se ne biste doveli u tu situaciju, morate znati šta sjedenje s prekrštenim nogama čini tijelu.

Uzrokuje bol u leđima i vratu

Ako želite izbjeći bol u leđima i vratu, od sada pa nadalje uvijek sjedite tako da vam noge budu pod uglom od 120 stepeni. Obje noge trebaju biti okrenute ravno prema naprijed, a stopala prislonjena na pod. Nažalost, svi mi rijetko ovako sjedimo. Većina nas se oslanja na jednu ili obje strane stolice i često automatski opterećujemo jednu nogu. To radimo godinama i zato s vemenom patimo od bolova u leđima i vratu, te oštećujemo diskove u karlici.

Raste nam krvni pritisak

Iznenađujuće je, ali istinito. Prekrštene noge u koljenima mogu prouzrokovati privremeno povećanje krvnog pritiska. Kada su koljena jedno preko drugog, krv kola od nogu ka grudima, a veća količina se ispumpava iz srca. Samim tim, dolazi do ove posljedice.

Može doći do oštećenja živca

Prekrštene noge ne utiču samo na protok krvi u srce, već utieču i na vene i na živce u stopalima. Ukrštene noge u koljenima mogu izazvati pritisak na glavni živac u nozi, koji počinje neposredno ispod koljena i proteže se duž spoljne strane noge. Ponavljajuće i produženo sjedenje sa prekrštenim nogama može izazvati utrnulost u nogama na duže staze zbog oštećenja živca. Takođe, što možda niste znali, i to može biti uzrok proširenih, odnosno, popucalih kapilara.

Oštećujemo vene

Pritisak jedne noge na drugu ometa cirkulaciju krvi, što može oslabiti ili oštetiti vene na nogama. Ako su vene oštećene ili oslabljene, krv može iscuriti iz njih, što dovodi do proširenih vena ili pogoršanja stanja.

Izvor: alo.rs
7,200FansLike
441FollowersFollow