Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Kućni ljubimac vas svuda prati, šeta ukrug, spava na odjeći: Šta vam poručuje?

Možda ste počeli da primjećujete da vaš pas voli da vas prati kada ste u kupatilu, grebe jastuke ili pravite krugove prije nego što legnete.

Možda ste počeli da primjećujete da vaš pas voli da vas prati kada ste u kupatilu, grebe jastuke ili pravite krugove prije nego što legnete. Takvo ponašanje se lako može objasniti, što znači da možete prestati da se pitate da li je vaš ljubimac samo lud.

Zašto vas psi prate u kupatilu

Ako vaš pas voli da vas gleda dok sjedite u toaletu, ne brinite, vaš čupavi prijatelj nije ni čudan ni lud. To je zapravo normalno ponašanje kućnih ljubimaca. Može biti nekoliko razloga zašto psi to rade.

  1. Ne žele da budu sami. Ako ste kod kuće, vaš pas samo želi da bude stalno s vama.
  2. Psu je dosadno i radoznao je. Dugo zadržavanje kod kuće je vrlo dosadno za kućnog ljubimca. Možda traže mali razlog za bavljenje nekom aktivnošću.
  3. Vaš pas želi da bude siguran da ste na sigurnom. U osnovi, oni se ponašaju kao vaš tjelohranitelj.

Zašto psi udaraju kad ih ogrebete po stomaku

To je potpuno nehotična reakcija. Ako ga grebete ili dirate po stomaku svog psa, to će ga možda malo iritirati. To se dešava zato što su mu nervi povezani sa kičmenom moždinom. Oni se nadražuju i šalju poruku mišićima nogu da reaguju kako bi se oslobodili iritarajućeg osjećaja.

Zašto psi šetaju ukrugu prije nego što legnu

Testirano je 62 kućna ljubimca, a ispostavilo se da je više od polovine pasa napravilo jedan pun krug prije nego što su legli na spavanje. Psi su imali tri puta veću vjerovatnoću da naprave krug prije nego što su legli na neravnu površinu nego na glatku površinu. Takvo ponašanje mogu objasniti preci pasa koji su morali da spavaju napolju. Šetnja oko mjesta bila je način da se tragom ili snijegom ugasi da bi se stvorila mekana podloga, poput gnijezda za spavanje.

Zašto psi spavaju na odjeći

Pored činjenice da vaša odjeća može biti topla i udobna, vašeg psa možda samo privlači vaš miris. Vi ste vođa čopora, pa bi oni možda željeli da osjete vaš miris iz bezbjednosnih razloga. Takođe, vaš pas može iskusiti anksioznost razdvajanja. Jednostavno im nedostajete.

Zašto psi naginju glavu dok vas slušaju

Izgledaju tako slatko kad nagnu glavu. Ali pokušaj da bolje čuju zvukove nije jedini razlog zašto to čine. Neki ljekari pretpostavljaju da im to pomaže kod vida, pa kad nagnu glavu, vide bolje. Zato štenad to rade više jer im vizija još nije toliko razvijena.

Izvor: magazin.novosti.rs
7,200FansLike
438FollowersFollow