Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Mlada umjetnica iz Gradiške niže uspjehe

Iva Ristić, mlada violinistkinja, učenica petog razreda Muzičke škole „Branko Smiljanić“ iz Gradiške u klasi prof. Ivana Otaševića, nastavlja da niže uspjehe.

Nakon osvojene prve nagrade sa 100 maksimalnih bodova i zvanja Laureat takmičenja, nedavno je nastupila i sa Simfonijskim orkestrom Mostar na koncertu „Mladi talenti“.

Na poziv Uprave Simfonijskog orkestra Mostar Iva je nastupila kao solista na koncertu talenata iz BiH, Republike Srpske, Srbije i Hrvatske. Pod dirigentskom palicom poznatog maestra Igora Tatarevića iz Zagreba, Iva Ristić se predstavila publici u Mostaru uz pratnju orkestra sa njenom izvedbom čuvene kompozicije „Rumunske igre“ koju je komponovao poznati mađarski kompozitor Bela Bartok. Nakon nastupa je uz gromoglasne aplauze publike pozvana na bis.

“Ovaj nastup mlade violinistkinje iz Gradiške, koja pohađa peti razred OMŠ „Branko Smiljanić“ je vrijedan pomena, budući da je Iva jedina iz Republike Srpske predstavljala mlade talente iz naše zemlje, među mladim izuzetnim talentima iz FBiH, Srbije i Hrvatske. Tako je u svoju karijeru koja broji mnoge nastupe i osvojene prve nagrade da domaćim i međunarodnim takmičenjima, ova mlada umjetnica ubilježila i ovaj kvalitetan nastup sa orkestrom”, kaže Ivan Otašević.

Pored simpatija publike, Iva je svojim sviranjem oduševila i iskusne članove orkestra i dirigenta, maestra Tatarevića, te joj je direktorica orkestra, gospođa Snježana Zovko uputila poziv za nastavak saradnje i nastupe na koncertima u okviru naredne sezone.

“Počela sam svirati violinu sa pet godina i za to vrijeme sam osvojila preko 25 nagrada na raznim domaćim i međunarodnim takmičenjima. Osvajala sam prve nagrade u Bečeju, Sremskim Karlovcima i Sremskoj Mitrovici. Najdraže nagrade su mi prve nagrade sa Republičkih takmičenja, a naročito sa posljednjeg u maju mjesecu ove godine, na kojem sam dobila maksimalnih 100 bodova i proglašena laureatom u Republici Srpskoj. Imala sam tada malu tremu, ali sam dobro svirala”, rekla je Iva Ristić.

Ova mlada violinistkinja je za sada uz gudački orkestar Banjalučke filharmonije prije dvije godine, nastupila sada i sa orkestrom iz Mostara.

“Veliku podršku mi daju roditelji, tata je direktor Muzičke škole “Branko Smiljanić”, a mama je profesoica klavira koja me i prati na takmičenjima i nastupima. Uz mlađu sestru Anastasiju koja takođe svira violinu, mi smo prava muzička porodica. Najveća mi je želja da postanem svjetski poznata violinistkinja i da nastupam u Parizu, Londonu, Njujorku i širom svijeta”, kaže ona.

Visoki nivo muziciranja učenice Ive Ristić, mlade violinistkinje i višestruke pobednice Republičkih takmičenja, posebno je priznanje za školu „Branko Smiljanić“ koju pohađa 250 učenika.

Uspjeh učenika

Učenici muzičke škole „Branko Smiljanić“ u ovoj školskoj godini bilježe istorijske uspjehe, osvojivši preko stotinu nagrada na Republičkom takmičenju muzičkih škola Republike Srpske i brojnim međunarodnim takmičenjima.

Dvije specijalne prve nagrade i šesnaest prvih nagrada predstavljaju potvrdu visokog kvaliteta nastavnog procesa i rada naše škole.

“I pored otežavajućih okolnosti u nastavnom procesu koje su uzrokovale nepovoljne epidemiološke mjere zbog virusa korona, zahvaljujući adekvatnoj i kvalitetnoj podršci i u nastavnim rješenjima koje je ponudilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, profesori i zaposleni u školi su, vođeni entuzijazmom i snažno motivisani, zajedno sa učenicima pripremili odlične nastupe mladih umjetnika. I u ovoj školskoj godini postigli su važne uspjehe”, rekao je Ivan Ristić, direktor muzičke škole Gradiška.

Izvor: srpskainfo.com | Autor: Andrea Aleksić
6,700FansLike