Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Mladi Banjalučani šahom razvijaju kreativnost i inteligenciju

Šah je rijetko privlačio mlade, ali ova misaona i strateška igra u posljednje dvije, tri godina doživljava veliku ekspanziju i popularnost kako u Banjaluci, tako i u cijeloj Republici Srpskoj.

Istakao je ovo za “Glas Srpske” osnivač i predsjednik Centra za unapređivanje i razvoj šaha “GAMBIT” iz Banjaluke Nemanja Šipka ističući kako je broj polaznika ove škole u stalnom porastu, a šah trenutno ih kroz početnu, srednju i naprednu grupu izučava njih oko 70.

“Ovo nas svrstava među najmasovnije škole šaha u Republici Srpskoj, ali i FBiH. Tome svjedoči i nedavno završen šahovski turnir u okviru Studentskih sportskih igara koji je bio najmasovniji u proteklih 13 godina”, rekao je Šipka koji je i FIDE sudija i FIDE instruktor.

Osim omladine, kako priča, generalno se veliki broj ljudi svakodnevno opušta uz nekoliko partija šaha i na internetu. Objasnio je da na samo dvije najveće šahovske platforme, uživo igra oko 420. 000 šahista.

Nužan preduslov da bi se neko počeo baviti šahom, kako kaže, bi bio da polaznik zna osnovna pravila šaha, s naglaskom na kretanje figura.

“Sve ostalo se uči na treningu, osnovne završnice, matiranja, taktički napadi i strateški metodi u naprednoj grupi”, rekao je Šipka.

Objasnio je da šah ima mnoge benefite, te naglasio da on razvija sposobnost gledanja iz tuđe perspektive, poboljšava pamćenje, povećava inteligenciju. Osim toga šah omogućava potpuno usmjeren tok misli, povećava kreativnost, razvija vještinu planiranja.

“Koliko je izučavanje šaha korisno sredstvo za djecu i mlade, govori i to da više od 40 zemalja širom svijeta, poput Rusije, Jermenije, Venecuela, Islanda, pa i Srbije su šah integrisale u svoj obrazovni sistem, kao i usvojena deklaracija Parlamenta EU iz 2012. o uvođenju programa “Šah u škole” u obrazovni sistem zemalja Evropske unije”, kazao je Šipka.

Prošla godina se, kako ističe, može označiti kao najuspješnija od osnivanja kluba.

“Prvenstveno zbog činjenice da smo ostvarili istorijski uspjeh sa pet osvojenih medalja na 22. Kadetskom i omladinskom prvenstvu BiH, čime smo ujedno i šahovski klub sa najviše osvojenih medalja u konkurenciji 116 takmičara iz čak 35 bh. klubova”, rekao je Šipka.

Dodao je da na godišnjem nivou u Banjaluci organizuju oko 10 šahovskih turnira i manifestacija za djecu i studente, od čega bi posebno izdvojili Međunarodni šahovski festival za djecu “Trofej Banjaluke”, za koji očekuju da će ove godine imati više od 200 učesnika iz sedam država.

“Poslije sjajnog rezultata na prvenstvu BiH, najveći uspjeh naši članovi su ostvarili na prvenstvu Balkana koje je prošle godine održano na Cetinju u Crnoj Gori, jer su u Banjaluku stigne čak četiri medalje”, kazao je Šipka.

Prepreka za nastupe na više takmičenja u inostranstvu su, kako ističe, finansije.

“Mnogo se radi na tome da sponzori i donatori prepoznaju koliki društveni značaj ima sistemsko izučavanje šaha, tako da se nadamo da će to dovesti do većeg ulaganja u šah”, poručio je Šipka.

Škola šaha

Nemanja Šipka kaže da je škola šaha namijenjena za djecu od pet do 14 godina starosti.

“Imamo i grupu takmičara do 18 godina starosti koje pripremamo za našu seniorsku ekipu koju čine i ponajbolji studenti šahisti i mladi. Fokus našeg rada je na djeci kadetskog uzrasta i sve aktivnosti su njima podređene”, rekao je Šipka, dodajući da najmlađi polaznik ove godine puni šest godina.

Izvor: Glas Srpske
6,700FansLike