Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Mladi glumci donijeli novu energiju na scenu Gradiške

Nedavna premijera predstave “Pastorala“ gradiškog „Grad pozorišta“ potvrđuje da je u gradu na Savi na glumačku scenu stupila nova generacija.

To je važan korak u ovoj sferi umjetničkog izraza koju su, osim publike, prepoznali ovdašnji poslenici kulture.

“Ovo je naša prva premijera ove godine”, kaže Draško Vidović, glumac i direktor “Grad pozorišta”, i dodaje da su izuzetno ponosni na mlade glumce koji su se veoma uspješno predstavili gradiškoj publici.

Među njima je Dragana Ilić, bivša članica Omladinskog studija. Ona je prošle godine diplomirala glumu na Akademiji umetnosti Banjaluka.

“Mladi glumci su igrom oduševili gradišku publiku, pokazali raskošni talenat i najavili novu eru pozorišne igre u našem gradu. Predstava “Pastorala”, koja nam približava Ilindanski zbor u Lamincima, viđen očima Radoslava Pavlovića, predstavlja istinsko osvježenje, čudesnu relaksaciju, povratak u period sveopštih narodnih svetkovina, kada nismo znali šta je fizička distanca, niti pandemija”, kazao je Vidović za Srpskainfo.

Da se zvijezde ne ugase

Osim Dragane Ilić, u predstavi igraju njeni vršnjaci Anando Čenić i Svetozar Babić, te nekoliko godina starija glumica Smiljana Marinković.

Reditelj predstave “Pastorala” Admir Mešić, glumac i umjetnički rukovodilac “Grad pozorišta”, smatra da ovdje, te susjednim potkozarskim opštinama postoji mnogo mladih i talentovanih glumaca kojima treba pružiti bolju priliku.

Foto: Milan Pilipović

“U školskim sekcijama, omladinskim školama glume, amaterskim pozorištima, postoji mnogo mladih koji svoj svijet vide na sceni i uporno tragaju za srećnom zvijezdom. To je veoma pohvalno, ali se ne smije dozvoliti da se njihove zvijezde ugase ili potamne”, smatra Mešić.

On se zalaže da u Gradišci više uloga daju mladim glumcima.

“Do sada smo u našim predstavama igrali mi, Draško Vidović, ja i naša generacija. Shvatili smo da mlađa generacija glumaca koja nema dovoljno posla, odnosno angažmana u Banjaluci, treba da kod nas ili sličnim sredinama dobije šansu za snažniju afirmaciju. Oni su novi likovi u našoj produkciji, mada su ovdje igrali ispitne predstave, glumačke skice, monologe, imitacije”, kaže Admir Mešić.

Razmjena glumaca

Mlada glumica Dragana Ilić, podsjetivši da je prijemni ispit glume pripremala u “Grad pozorištu”, a da je njen mentor tada bio Draško Vidović, smatra da je iskustvo iz Gradiške veoma dobro.

“Razmjena glumaca je neophodna za novi impuls u svakoj sredini. Obostrana svježina svima daje dodatnu energiju”, smatra Dragana Ilić, stalna članica ansambla Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Ona prvi put igra s kolegama Čenićem i Babićem, vidjevši i u toj činjenici novu pozorišnu vrijednost.

Foto: Milan Pilipović

“Bilo bi lijepo, na osnovu dobrih iskustava iz Srbije, da i kod nas cijela jedna klasa nakon okončanja akademskog školovanja ode u neko manje pozorište, u drugi grad, i tu stasava za veće domete, a novoj sredini podari snažniju glumačku scenu”, kaže Smiljana Marinković.

Banjalučanin Anando Čenić podsjeća da pozorište oplemenjuje, prosvjetljuje i postavlja snažan stub društva.

“Pozorište je odrednica za standard u kulturi, umjetnosti, u zajednici… U to smo se uvjerili u Gradišci, gdje stičemo bitno generacijsko iskustvo”, uvjeren je Čenić.

Oskudno pozorište u Srpskoj

Svetozar Babić, mladi glumac iz Čelinca, koji je diplomirao prošle godine, smatra da je Republika Srpska oskudna na planu pozorišta i da je preko potrebno razvijati i njegovati ovu umjetnost, naročito u većim sredinama – Doboju, Bijeljini, Trebinju…

Foto: Milan Pilipović

“Svuda bi pozorište trebalo biti na višem nivou, a primjer Gradiške je veoma dobar. To iskustvo treba koristiti i u drugim sredinama”, upozorava Babić.

U više opština Republike Srpske pozorišni entuzijasti okupljeni u amaterskim udruženjima i sekcijama bitno doprinose stvaranju pozorišne scene.

U Laktašima se to odnosi na Dramsku grupu „Daske“, u Srpcu na NVO „Milenium“, u Prnjavoru vrijedno radi Dramska scena „Prosvete“, Dramski studio „Maske“ u Kostajnici, Dramski studio „Artist“ u Kozarskoj Dubici, kao i Dramska sekcija Narodne biblioteke “Branko Radičević” u Derventi.

Izvor: srpskainfo.com | Autor: Milan Pilipović
7,300FansLike
456FollowersFollow