Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Mladi umjetnik iz Gradiške niže uspjehe u svijetu filma (Foto)

Mladi audio-vizuelni umjetnik, Zoran Pilipović, ljubav prema filmu pokazao je veoma rano, a otkad je završio Akademiju umjetnosti u Banjaluci, ne prestaje nizati uspjehe u svijetu filma.

Foto: Kosta Vasiljević

Prve kadrove snimio je na Akademiji gdje je sada na master studijama, a nedavno je imao i čast da bude u žiriju filmskog festivala koji je održan u Litvaniji.

“Bio sam član žirija festivala „Horizon“ u Kaunasu u Litvaniji što je za mene bilo veoma značajno jer su se u žiriju našli i filmski radnici iz Španije, Italije i Litvanije. Ovo je prvi njihov festival koji je bio onlajn, sa velikom željom da sljedeće godine festival bude internacionalnog karaktera i da se održi uživo ako epidemiološka situacija to dozvoli. Iako su u pitanju filmovi koji su radila djeca i mladi, veoma mi je značajno što mi je ukazano povjerenje i da sam imao mogućnost da iz svog ugla pričam o filmovima koji su mi pristigli. Bilo je tu veoma kvalitetnih radova”, rekao je Pilipović.

Kako objašnjava, direktor škole koji je organizovao festival, primijetio je da su mobilni telefon moćno sredstvo, ali djeca često koriste njihove negativne aspekte. Cilj im je bio da studenti pogledaju svoj smartfon sa druge strane, da vide njegove kreativne mogućnosti i da se izraze koristeći mogućnosti svog telefona.

Foto: Kosta Vasiljević

Pored značajne uloge koju je imao u ovom filmskom festivalu, Pilipović je pridonio nastanku niza filmova i serija, od kojih su mu najdraži oni inspirisani njegovim zavičajem.

“Moj prvi značajniji projekat je izložba fotografija „Lekcija“ koja je 2018. godine bila održana u Zavičajnom muzeju u Gradišci. Fotografisao sam jednog klovna u napuštenim školama Lijevča polja. U pitanju je socijalno angažovana tema proistekla sa predavanja mog profesora fotografije Drage Vejinovića koji mi je mnogo pomogao u mom razvoju i pogledu na umjetnost kojom se bavim. Proteklo vrijeme mi je prošlo u snimanju filmova Zavičajnog muzeja Gradiška, koji nastoje svake godine da ožive neke ličnosti iz istorije našeg grada, a neki od njih su Veljko Čubrilović i film „Učitelj u lancima“ koji je ujedno i moj master rad. Radio sam i na filmu „Kamen pamti“ o Bori Nježiću, mozaičaru i skulptoru koji je takođe rodom iz Gradiške. Uvijek mi je najdraže raditi na filmovima iz mog grada o ličnostima koje su značajne za Gradišku“, naglasio je on.

Pilipović je učestvovao u snimanju mnogo studentskih dokumentarnih filmova, a tu izdvaja film „Lorem ipsum“ reditelja Filipa Lončarića za koji je nagrađen od strane Asocijacije snimatelja Bosne i Hercegovine.

Foto: Kosta Vasiljević

“Ovaj film želim posebno da izdvojim jer je to moja prva i najznačajnija nagrada otkad se bavim filmom. Pored toga izdvojio bih i film „Ljubav za dvije“ koji sam samostalno režirao i koji je bio prikazan u sklopu Sarajevo film festivala”, dodao je on.

Trenutno je angažovan na snimanju spota Danice Crnogorčević umjetnice iz Crne Gore koja se bavi etno i duhovnom muzikom. Snimaju spot za pjesmu „Rano moja“, a tema pjesme i spota je Jasenovac.

“Paralelno radim i dokumentarni film „Most“ sa Simom Brdarom koji se takođe bavi temom Jasenovca. Ovo mi je jako bitan projekat jer pratim Simin rad već dugo i sada konačno imam priliku da sarađujem sa njim. On se bavi filmom više od tri decenije. Reditelj je i scenarista 26 filmova, za koje je dobio 20-ak nagrada na međunarodnim festivalima. Ovaj autor jedinstvenog umjetničkog izraza naglašava da filmovima nastoji sačuvati sjećanja na Gradinu i Jasenovac, te od njega mogu dosta naučiti. Dokumentarni film “Most” koji trenutno snimamo će biti gotov krajem godine”, kaže Pilipović.

Rad na seriji „Advokado“, kao snimatelj zvuka, bio mu je prilika da se upozna sa mnogim ljudima koji se bave filmom, a samim tim i sa mnogo glumaca. To mu je omogućio i angažman na filmu „Atanasija“ Boška Krljaša koji je sniman u Trebinju.

Foto: Privatna arhiva

“Od velikog mi je značaja što sam radio sa mnogim glumcima iz Narodnog pozorišta Republike Srpske jer su svi veoma strpljivi, predusretljivi i pomažu nama mladima koji smo tek uplovili u taj svijet, da nekako uz njih sazrijevamo. Tu bih svakako izdvojio Gordanu Milinović s kojom uvijek rado sarađujem i koja nas uvijek savjetuje”, naglasio je.

Podvodni film i fotografija

“Od prošle godine sam član ronilačkog kluba „Delfin“ pa želim da povežem i te dvije profesije. Htio bih kroz koju godinu da snimam sa kamerom pod vodom. Imenovan sam u klubu za voditelja sekcije Podvodni film i fotografija. Nastojaćemo u narednom periodu organizovati festival podvodnog filma u Banjaluci koji je ranije jednom održan. Sada nakon duge pauze želimo ovaj festival pokrenuti ponovo i zvaće se „Delfin fest“. Kamera je jedno snažno izražajno sredstvo koje pruža neslućene mogućnosti prikazivanja ljudi i događaja. Ta slika najviše zavisi od kreativnosti snimatelja i od negovog znanja da stavi akcenat na suštinu. Volim reći da su snimatelji ili direktori fotografije privilegovani da gledaocu omoguće kompletnu priču i prenesu raspoloženje ljudi.”

Izvor: srpskainfo.com | Autor: Andrea Aleksić
7,300FansLike
456FollowersFollow