Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Novinar Nikola Morača najavljuje krivičnu prijavu protiv inspektora PU Banjaluka

Novinar “EuroBlica” i “Srpskainfo”, Nikola Morača, podnijeće krivičnu prijavu protiv policijskih službenika iz Policijske uprave Banjaluka zbog, kako se navodi, nezakonitog postupanja.

Morača će krivičnu prijavu podnijeti u narednih nekoliko dana zajedno sa advokatom “EuroBlica”, Svetozarom Bajićem, a vezano za nedavno saslušanje u PU Banjaluka kada je od njega traženo da otkrije svoj izvor, te mu je oduzet mobilni telefon i saopšteno da ima status osumnjičenog.

“Potpuno je jasno da, kao novinar, nisam mogao izvršiti krivično djelo ‘povreda tajnosti postupka’ iz člana 337. stav 1. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske. Istovremeno, telefon je i dalje u depozitu, pa se s razlogom postavlja pitanje zbog čega je u depozitu, ako im, kako su već ranije rekli, nije prioritet. Zbog svega što su radili nakon poziva na informativni razgovor i postupanja u konkretnom slučaju zakon mi dozvoljava da podnesem prijavu zbog nezakonitog postupanja policijskih službenika”, pojasnio je Morača, piše “Srpskainfo”.

Podsjećamo, Morača je saslušan na okolnosti tekstova čiji je autor, a u kojem je pisao u krivičnom djelu silovanje koje je prijavljeno u Banjaluci. Pored Morače, policija je saslušala i urednike “Blica” i “Srpskainfo” Sinišu Trkulju i Borisa Lakića.

Iz PU Banjaluka su se naknadno oglasili saopštenjem navodeći da pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka preduzimaju istražne mjere i radnje protiv NN službenog lica i trojice pomenutih novinara i urednika zbog sumnje da su počinili krivično djelo povreda tajnosti postupka.

Podsjetimo, brojni novinari podržali su Moraču tokom spontanog okupljanja u subotu na Trgu Krajine. Oni su kasnije prošetali do Policijske uprave Banjaluka gdje su podigli telefone sa forografijom na kojoj je hešteg “#vratitetelefon”.

Izvor: Mondo
6,200FansLike