Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Objavljen javni konkurs za upis učenika u srednje škole

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske objavilo je danas konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola Srpske u školskoj 2022/2023. godini, kojim je planiran upis 10.041 učenika raspoređenih u 445 odjeljenja.

Od navedenog broja, planom je predviđen upis 7.718 učenika u zanimanja četvrtog stepena složenosti, te 2.323 učenika u zanimanja trećeg stepena složenosti.

“Prilikom upisa, kandidati se mogu prijaviti za najviše dva zanimanja u stručnim školama, dva smjera u gimnaziji ili dva odsjeka u umjetničkim školama i u tom slučaju im se boduju rezultati u uspjehu u oba zanimanja, smjera ili odsjeka, a rangiranje se vrši prema uspjehu u oba zanimanja, smjera ili odsjeka”, stoji u saopštenju Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Redoslijed kandidata se utvrđuje prema ukupnom broju bodova, a bodovanje se vrši na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi, uspjeha iz pet predmeta značajnih za zanimanje u stručnim školama, smjeru u gimnaziji ili odsjeku u umjetničkim školama, za koji kandidat konkuriše, te na osnovu rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umjetničke škole.

Određena dva upisna roka

Javnim konkursom određena su dva upisna roka, i to: junski rok – od 13. do 24. juna i julski rok – od 4. do 15. jula 2021. godine.

“Pravo upisa u prvi razred srednjih škola imaju učenici sa završenom osnovnom školom koji nisu stariji od 17 godina na dan upisa. Lica koja se upisuju u škole za učenike sa smetnjama u razvoju mogu imati drugu dobnu granicu za upis u prvi razred, a najviše do navršene 21. godine i oni se školuju u skladu sa preporukama navedenim u nalazu i mišljenju stručne komisije. Učenici sa posebnim obrazovno-vaspitnim potrebama upisuju se na osnovu nalaza i mišljenja stručne komisije o procjeni potreba i usmjeravanju djece i omladine sa smetnjama u razvoju, a koje donosi nadležna ustanova i oni ne podliježu kriterijumima bodovanja za upis”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Takođe, svi učenici sa teritorije Republike Srpske i Federacije BiH konkurišu pod jednakim uslovima za upis u prvi razred javne škole, bez obzira na to gdje su završili osnovnu školu, a pod istim uslovima mogu da konkurišu i upisuju se i učenici iz drugih država.

“Ispunjavanje uslova kandidati dokazuju originalnim svjedočanstvima o završenim razredima osnovne škole i izvodom iz matične knjige rođenih, odnosno dokazom o izvršenoj nostrifikaciji diplome kada je riječ o učenicima iz druge države. Konkurs, kao i plan upisa, dostupni su i na internet portalu Vlade Republike Srpske, na stranici Ministarstva prosvjete i kulture”, naveli su iz Ministarstva prosvjete i kulture.

U saopštenju je navedeno da sve srednje škole objavljuju na oglasnoj tabli škole tekst konkursa, plan upisa, tabelarni pregled o broju nezaposlenih radnika i njihovo zapošljavanje u 2021. godini, kao podatak o deficitarnim zanimanjima za svoju školu.

Gradiskalive.com
6,700FansLike