Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Od naredne školske godine eUpis učenika u Srpskoj

Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture i Senka Jujić, ministar uprave i lokalne samouprave potpisale su danas Sporazum o elektronskoj razmjeni podataka, a koji će omogućiti eUpis – elektronski upis učenika u osnovne i srednje škole.

“Zahvaljujući ovom sporazumu školama će biti omogućeno da, uz saglasnost roditelja/staratelja, mogu pribavljati rodne listove učenika i uvjerenja o prebivalištu u digitalnom obliku iz informacionih sistema Ministarstva uprave i lokalne samouprave i informacionog sistema Ministarstva unutrašnjih poslova, a koji su potrebni prilikom upisa učenika u školu u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima u oblasti obrazovanja”, rekla je Trivićeva.

Pojasnila je da će se tako pribavljena uvjerenja automatski dodavati u eDnevnik informacioni sistem, odnosno elektronsku pedagošku dokumentaciju koju vode sve osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj.

Jujićeva je naglasila da je jedan od ključnih strateških ciljeva Vlade, ali i Ministarstva uprave i lokalne samouprave, kontinuiran rad na unapređenju usluga građana i pravnih lica.

“Ovlaštena lica u školama će posredstvom Ministarstva prosvjete i kulture dolaziti do podataka iz drugog primjerka matičnih knjiga koji se čuva u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave”, rekla je Jujićeva.

Izvor: Nezavisne | Nikolina Aleksić
6,200FansLike