Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Održana “Pirogijada” u Ćelinovcu

Jedanaesta “Pirogijada”, koju je organizovalo Udruženje Poljaka i prijatelja „Mak“ Gradiška, održana je juče kod crkve Svetog Mihovila u Ćelinovcu.

Predsjednica ovog udruženja Marija Buganik Pranjić navela je da je nakon mise održan kulturni program pod nazivom “Priče ispod hrasta“.

„U kulturnom dijelu programa Aleksandra Savić predstavila nam je knjigu „Priča o princezi Banjaluci“, Udruženja Poljaka Banjaluka i Udruženja lektora Republike Srpske, a nakon toga je predstavljen pobjednički esej „Poljaci u BiH za vrijeme Austrougarske“, koji je napisala Emanuela Buganik“, istakla je Buganik Pranjić i dodala da su u gastro dijelu prisutni i ove godine imali priliku uživati u pirogama, bošču, štrudlama, krofnama i drugim poljskim tradicionalnim  jelima.

Buganik Pranjić je naglasila da je cilj „Pirogijade“ očuvanje poljske kulture i tradicije.

pirogijada

Šef Odsjeka za društvene djelatnosti u Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti grada Gradiška, Ivan Radenović rekao je da je Udruženje Poljaka i prijatelja “Mak“ udruženje od interesa za grad Gradišku i dodao da „Pirogijada“ u Ćelinovcu ima regionalni karakter jer okuplja Poljake iz cijele Republike Srpske, BiH i regiona.

Konzul Republike Poljske u BiH Miloš Plenkovski izrazio je zadovoljstvo organizacijom manifestacije, ali i odzivom ljudi.

“Raduje me prisustvo velikog broja ljudi koji govore poljskim jezikom“, rekao je Plenkovski i dodao da je devedesetpetogodišnjem Feliksu Prebilu uručio i prvu Kartu Poljaka u BiH.

Na području Gradiške, prema podacima Udruženja Poljaka i prijatelja “Mak“, danas živi oko 300 Poljaka.

Izvor: radiogradiska.com | S.Vidović
6,200FansLike