Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Penzionerka iz Gradiške probudila umjetnika u sebi (Foto)

Vijenci od kamenčica, leptiri od pletiva, kompozicije od grafitnih olovaka, drvene kutije sa motivima cvijeća i životinja, slike od kartona, ptice od novinskog papira.

Sve to čini svojevrstan umjetnički opus penzionerke Dragice Lendić, stanovnice Doma za stare “Bakić” u centru Gradiške.

To je njen svijet čarolije, u kojeg je ušla u penzionerskim danima. Ranije, nije imala vremena za to, jer je bila domaćica, radnica, brinula o djeci i porodici. Posvetila se umjetnosti, kaže, punim srcem, iskreno i do kraja, kada je završila radni vijek, prigrabila više slobodnog vremena.

“Radeći kreativne poslove, osjećam se opušteno, zadovoljno. To me usrećuje… Moja preokupacija je umjetnost, ili se meni bar tako čini. Svaki put, kada na hodniku prođem pored svoje slike, ona me ozari”, povjerila se Dragica, penzionerka sa umjetničkim darom, inspirisana daškom proljeća, a uz to zaljubljenica u cvijeće.

Najradije priča o svojim orhidejama, ali i drugim preokupacijama, o materijalima iz prirode – Kamenčice biram, sakupljam, tragam za njima svuda, na ulici, u parku…

“Izdvajam žute, bijele, šarene, nesvakidašnjih oblika… U svemu, iz svog okruženja prepoznajem korisne, upotrebljive materijale i ideje. Volim sve, prirodu, ljude, umjetnost, naročito cvijeće… Sadim ga svakog proljeća, ovdje u domu, u vrtu, njegujem i brinem o svakom napupalom listu i cvijetu. To mi čini zadovoljstvo”, kaže ova vrijedna i kreativna stanarka Doma za stare, koja se, duhovno, osjeća sasvim mladalački.

Dragica Lendić, djevojački Radić, porijeklom je iz Gašnice, četrdeset godina nastanjena u Lipovači, prigradskom naselju Gradiške, posljednjih nekoliko godina stanovnik Doma za stare osobe, pozitivan je primjer svojoj generaciji, ali i mlađima.

“Optimizam i vjera u život, moji su aduti… Raditi posao kojeg osoba voli, to je formula srećnog života. Ja se osjećam srećno, a tu emociju, dijelim drugima, svojoj djeci, potomcima, svome okruženju”, dodaje Dragica, u čiji život je ušlo sedamdeset i neko proljeće, sa orhidejama u punom cvijetu, na njenom prozoru.

Izvor: srpskainfo.com | Milan Pilipović
6,700FansLike