Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Podvig hrabrog srednjoškolca iz Banjaluke: Skočio u ledeni Vrbas i spasio utopljenika

„Policajac je skočio u Vrbas i, uz pomoć građana, uspio da izvuče iz vode muškarca koji je 15 minuta nakon ponoći skočio sa Gradskog mosta“.

Tako je u zvaničnom saopštenju MUP RS opisana drama koja se dogodila 23. avgusta u centru Banjaluke.

Srpskainfo otkriva da su tajanstveni „građani“ učenik Luka Jovetić (17) i jedan njegov vršnjak.

Luka je, nevjerovatno hrabro i vješto, pomogao policajcu da utopljenika izvuče iz Vrbasa, a potom ga, dok su čekali hitnu pomoć, reanimirao masažom srca i time mu, vjerovatno, spasio život.

“Vraćali smo se iz grada kući i kad smo prelazili preko Gradskog mosta ugledali mladića koji je u tom trenutku skočio u rijeku. Odmah smo pozvali policajce, koji su se zatekli u blizini i oni su krenuli u akciju spasavanja”, priča Luka.

Drama

Policajac Nemanja Repajić je skočio u rijeku i zaplivao, pokušavajući da nađe nesretnog mladića, a njegov kolega Nebojša Topalović je sa obale osvjetljavao teren baterijskom lampom. Na mostu se skupilo mnogo ljudi, koji su pratili dramu sa neizvjesnim ishodom.

“U jednom trenutku sam se uplašio da ćemo ga izgubiti, da policajac neće uspjeti da sam iz rijeke izvuče utopljenika. Na brzinu sam se skinuo i uskočio u Vrbas. Zaronio sam, dohvatio unesrećenog i policajac i ja samo ga zajedno izvukli na obalu”, priča Luka za Srpskainfo.

Ali, borba za život nesrećnog mladića još nije bila okončana. Luka je opipao puls utopljeniku i ustanovio da mu je srce zastalo i da ne diše. Okrenuo ga je na stranu, izvukao mu jezik, a potom počeo da mu masira srce.

“U trenutku sam se sjetio časova prve pomoći na nastavi biologije. Rekao sam sebi: “Hvala bogu, nisam zaboravio šta smo učili”, prisjeća se Luka.

Za nekoliko sekundi, koje su se činile kao vječnost, unesrećeni mladić je prodisao, srce je zakucalo, ali je i dalje bio u nesvijesti.

Ishod

Ubrzo je stigla hitna pomoć, koju su policajci pozvali i mladić je odvezen u Univerzitetski klinički centar RS. I spasen je!

Borbu za njegov život u Vrbasu i na obali rijeke snimio je mobilnim telefonom Lukin drugar. Mada su mnogi detalji nejasni, jer je snimano noću, dobro se vidi koliko je Luka Jovetić, još maloljetni dječak, hrabar i vješt. I spreman da, ne hajući za opasnost, pomogne čovjeku u nevolji.

Luka Jovetić je učenik trećeg razreda Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ u Banjaluci. Odlikaš je i vjeruje da će postati inženjer elektrotehnike i računarstva.

Uz to je i sportista. Skija, trenira vaterpolo, nedavno je istrčao polumaraton za sat i 49 minuta, a bavi se i biciklizmom. Sve u svemu, mladić za primjer. I uz sve to je skroman.

“Stalno razmišljam da li sam uradio sve kako treba. Da nisam nešto pogriješio, da nisam nenamjerno povrijedio utopljenika. Kada sam čuo da je preživio i da je sada dobro, bio sam presrećan. I svaka čast policajcima. Repajić i Topalović su zaista učinili sve što su mogli. Nadam se da sam im bio od pomoći”, kaže Luka za Srpskainfo.

Članovi porodice i prijatelji koji su, zahvaljujući video snimku i svjedočenju prisutnih, saznali za Lukin podvig, samo su kratko prokomentarisali: „Eto, da je opljačkao kiosk, bio bi na naslovnim stranama, a kad mlad čovjek uradi nešto dobro i humano, to niko ne sazna“.

Izvor: srpskainfo.com | Foto: Goran Šurlan
7,300FansLike
457FollowersFollow