Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Policajac iz Banjaluke o boravku u Južnom Sudanu: Sa afričkom djecom dijelimo komad hljeba

“Dolazak u Afriku jeste sam po sebi doživljaj, a dio mog srca posebno je uzela djevojčica kojoj smo prilikom patroliranja Džubom, glavnim gradom Južnog Sudana, dali komad hljeba koji je ona tako slatko jela.

Ovim riječima započinje priču Vladimir Arnaut (44) iz Banjaluke koji se već godinu i po nalazi u mirovnoj misiji u ovoj najmlađoj afričkoj državi.

Arnaut, inače pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske posljednjih nekoliko godina raspoređen je u Centar za obuku, a ovo mu je druga mirovna misija.

Za supruga i oca dva tinejdžera mirovna misija je veliki profesionalni izazov i prilika za napredak, zbog čega se na ovaj korak odlučio još 2015. godine kada je krenuo put Kipra, gdje je dvije godine patrolirao uz granicu, zbog masovnog krijumčarenja lijekova, auto-dijelova i drugih materijala.

Mirovna misija u Južnom Sudanu, gdje se vratio protekle sedmice nakon godišnjeg odmora u Banjaluci, potpuno je, kaže Arnaut, drugačija.

“Posljednji oružani sukob među plemenima u Južnom Sudanu bio je 2016. godine kada su napadnuti civilni kampovi sa izbjeglicama, ali strah i neizvjesnost od novog napada je stalno prisutna“, kazao je Arnaut čiji je zadatak u Džubi, između ostalog, da obučava tamošnju policiju za održavanje javnog reda i mira, taktičko kretanje, rješavanje talačkih kriza i drugih sličnih situacija.

Uslovi u kampovima, gdje boravi oko 50.000 izbjeglica, nezamislivi su za, kako priča, naš pojam jer ljudi spavaju u blatu u kućicama prekrivenim najlonom, limovima ili bambusom.

“Nemaju ni struje, dok im vodu i hranu dostavljaju Ujedinjene nacije (UN), a asfalt gotovo da i ne postoji, uglavnom je makadam”, priča Arnaut, prisjećajući se situacije kada su se dva plemena sukobila, a on se, zajedno sa drugim pripadnicima UN, našao između dvije vatre.

Nimalo, nastavlja on, nije bilo svejedno.

“Mnogi misle da je nama lako, da smo otišli u mirovnu misiju i vratićemo se sa nekim benefitima i džepovima punih para. Međutim, nije to baš tako. Pored oružanih sukoba, svakodnevno smo izloženi raznim infekcijama. Primjera radi, skoro je jedan kolega, sa kojim sam stanovao, završio misiju i u povratku kući dobio temperaturu nakon što se zarazio malarijom“, kazao je Arnaut.

U bazi imaju teretanu, sto za stoni tenis i košarkaški teren, a u gradu, priča, posjećuju samo provjerene restorane i kafiće.

“To su trenuci kada možemo malo da se opustimo i zaboravimo na težinu situacije. Uglavnom se družim sa svima, jednostavno mi Balkanci smo takvi, ne razmišljamo tipično evropski. Njima ako nešto nije obezbijeđeno, a što je UN dužan, neće odustati od toga, dok mi iz BiH i regiona međusobno rješavamo sve što možemo. Afrikanci su totalno drugi mentalitet. Zatvoreniji su od nas, što se može i razumjeti jer su pretrpjeli velike patnje”, istakao je Arnaut, koji se svakodnevno putem skajpa čuje sa porodicom koja mu daje vjetar u leđa da ne odustaje, dok najveće zasluge za njegov uspjeh, kaže, pripadaju supruzi.

U misijama u  Južnom Sudanu i na Kipru trenutno se nalazi sedam pripadnika MUP-a RS. Do sada je na redovnim, poluprofesionalnim i profesionalnim pozicijama u UN mirovnim misijama Istočni Timor, Liberija, Kipar, Sudan, Južni Sudan, DR Kongo, Brindizi i Gvineja Bisao, prema podacima MUP-a, bilo više od 100 učešća pripadnika iz ovog ministarstva. Kako su istakli u MUP-u, njihovi pripadnici ostvaruju zapažene rezultate.

“Njihov kvalitet je prepoznat u mirovnim misijama u kojima su angažovani. U prilog tome govori činjenica da su naša tri pripadnika bila i profesionalno angažovana u UN (Južni Sudan, Brindizi i Gvineja Bisao), odnosno zasnovali su radni odnos u UN na određeno vrijeme”, kazali su u MUP-u, podsjećajući da su 2012. godine policijski službenici iz BiH, od kojih je jedan iz MUP-a Srpske, spasili 11 života nakon nesreće na aerodromu u Džubi.

Uspjeli su, kako ističu u MUP-u, ugasiti požar na avionu, izvući putnike, pružiti im prvu pomoć i evakuisati ih na sigurno.

“Ovaj podvig pohvaljen je od lokalnih vlasti, UN, vlade SAD i Ministarstva bezbjednosti BiH. Tim povodom, tadašnji ministar unutrašnjih poslova RS uručio je našem službeniku srebrni znak policije, kao izraz zahvalnosti i priznanja za iskazanu hrabrost i profesionalizam”, kazali su u MUP-u RS.

Zadatak

Policijski službenici MUP-a RS u mirovnim misijama učestvuju od 2000. godine, a zadatak im je da pružaju podršku lokalnoj policiji, odnosno tokom svog mandata nisu naoružani i obavljaju civilne zadatke kao što su obuke, savjetovanja, izgradnja lokalnih policijskih kapaciteta, rad policije u zajednici i slično.

“Naši pripadnici nose uniformu koja je propisana pravilnikom o uniformi i na kojoj se na lijevoj strani rukava nalazi naš amblem i natpis policija, a na desnoj strani oznaka UN i BiH. Tokom učešća u misiji primaju platu u ministarstvu, a od UN dobijaju dnevnice za ishranu i smještaj u misiji”, istakli su u MUP-u RS.

Izvor: Glas Srpske | Danijela Bajić
7,400FansLike
459FollowersFollow