Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Predrag Zec, hroničar Gradiške: Jedinstven zapis o trenutku u vremenu (Foto)

Sve što čini život, svakodnevicu u gradu na Savi, njene ljude, susrete, svečanosti, programe i zabavu, fotografskim objektivom bilježi Predrag Zec.

Njegove fotografije su jedinstven zapis o trenutku u vremenu, one šalju jasnu i svima prepoznatljivu poruku.

“Motivi koji me inspirišu su različiti, to su pejzaži, portreti, teški poslovi, maturske zabave, dječji nestašluci, stari i novi zanati, narodni folklor…”, objašnjava Zec svoja fotografska interesovanja.

Višestruko je nagrađivan, priredio je nekoliko izložbi, a nedavno je objavio foto-monografiju “Gradiška u zagrljaju rijeke Save”.

Ovu publikaciju pripremao je nekoliko godina.

“Srećan sam, zato što je moj rad prepoznat u lokalnoj zajednici. Grad i Gradska uprava, zajedno sa više javnih ustanova, pomogli su objavljivanje monografije, koja, osim teksta, sadrži 189 fotografija”, kazao je Zec.

Foto-monografija “Gradiška u zagrljaju rijeke Save” sadrži i autorske tekstove Nikole Kragulja, Bojana Vujčića, Milene Kisin, Gorana Topića i pjesmu Nebojše Ivaštanina, a sve je prevedeno na engleski i njemački jezik.

“Ukoliko bih htio nešto izdvojiti, od svojih interesovanja, to su svakako maštovita djeca i mudri starci. I jedni i drugi nude obilje tema. Iz njihovih pokreta i postupaka, njihovih lica, veselih i tužnih, u tom čudesnom rasponu raspoloženja, pronalazim inspiraciju”, objašnjava Predrag Zec područje svoga umjetničkog interesovanja, za koje istovremeno tvrdi da je teško objašnjivo.

“Stoti rođendan Tanasija Gakovića aktuelan je samo jedan dan, jedan sat, trenutak, kao i skokovi djece u gradsku fontanu. Prva tema je duboko misaona, sa naboranim životnim iskustvom, a druga se može poistovjetiti sa znatiželjom generacije na početku života, stalnim istraživanjem svega što ih okružuje. Njih fotografišem i sebe usrećujem”, povjerio je Zec suštinu inspiracije u svijetu viđenom kroz objektiv fotografskog aparata.

Nikola Kragulj, saradnik u izradi foto-monografije, kazao je da Predrag Zec s velikom ljubavlju fotografiše grad koji voli, a da je publika prepoznaje.

Bojan Vujinović, gradski menadžer, naglasio je prilikom otvaranja izložbe da je autor veoma mnogo doprinio afirmisanju sredine u kojoj živi, kroz fotografski objektiv.

Miroslav Vuković, direktor Kulturnog centra, govoreći o izložbi fotografija Predraga Zeca, kazao je da je ona originalna i da otvara nove, daleke vidike rodnog grada.

On ih je tražio, prepoznao i približio sugrađanima.

Izvor: Nezavisne | Milan Pilipović
7,400FansLike
459FollowersFollow