Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Promocija knjige o Glogovcu u Gradišci, Banjaluci i Tesliću

Prve zvanične promocije knjige “Glogi”, zbirke tekstova o proslavljenom srpskom glumcu Nebojši Glogovcu, biće održane 26. aprila u Kulturnom centru Gradiška, 27. aprila u Domu omladine Banjaluka i 28. aprila u Kulturnom centru Teslić.

Sve promocije počinju u 19 časova, a kako navode iz agencije “Venturo”, koja je organizator gostovanja, zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta je ograničen i u skladu s mjerama koje važe za kulturne ustanove.

Knjiga je iz štampe izašla 7. februara 2021. godine u izdanju beogradske “Vukotić medije” uoči trogodišnjice smrti Nebojše Glogovca, a prema riječima autora Aleksandra Đuričića rijetko koja knjiga je izazvala toliko pažnje u posljednje vrijeme. Za manje od dva mjeseca prodata su četiri tiraža, a u pripremi je i peti.

Kako je živio, volio i plakao Nebojša Glogovac?

“Lobanja, Šone, Šonsi, Glogi, Nebojša, Pančevac – i još mnogo imena i nadimaka imao je čovek koji je glumi, ali i svemu ostalom dao i karakter i reč. Bio je svoj i neosvojiv. Davao se kome je hteo, a zauzvrat nije tražio ništa. Svedočenja najbližih otkrivaju nepoznate detalje iz života ovog velikana: kako je kao momak radio u prodavnici muzičkih uređaja, šta mu se sve dešavalo dok je stopirao od Pančeva do Beograda, zašto mu se na prijemnom ispitu na Akademiji dramskih umetnosti tresla noga i kako su sve velike uloge i najveći reditelji posle toga tražili i jurili baš njega”, stoji u opisu ove knjige.

U knjizi, piše dalje u opisu, otkriva se zašto je Nebojša Glogovac odbio Anđelinu Džoli, a prihvatio da bude Draža Mihailović, šta mu je značila Crvena zvezda i koje su ga strasti, pored motora i kuvanja, opsjedale.

O svemu tome u ovom upečatljivom književnom djelu pripovijedaju Vojin Ćetković, Nataša Ninković, Anica Dobra, Žarko Laušević, Rade Šerbedžija, Nikola Đuričko, Vida Ognjenović, Nikola Pejaković, Paolo Mađeli, Jagoš Marković, Aleksandar Popovski, ali i žene koje je volio, kumovi, prijatelji, ljudi koji su bili s njim kada nije bio na sceni, kada se saplitao o sopstveni talenat i kada mu je trebalo snage da se popne na glumački tron, s kojeg nikada nije sišao. U knjizi su prvi put objavljene i pjesme koje je Nebojša Glogovac pisao samo za svoju dušu.

“Na ovoj vrtešci reči i emocija suze smenjuju smeh, a smeh izaziva suze. Nema zaustavljanja, fliper se igra u četiri ruke. Umeo je i da živi, a i da umre. Njegov recept nalazi se među ovim stranicama”, piše u preporuci izdavača.

Aleksandar Đuričić je do sada objavio knjige “Posle fajronta – knjiga o Paji” (2009), “Čuvarkuće – Udovice pisaca” (2017), “Tajne slavnih Srba” (2019) i “Glogi” (2021).

Dobitnik je nagrade “Dejan Medaković” za 2017. godinu.

Izvor: Nezavisne | Autor: Milan Rakulj
7,300FansLike
457FollowersFollow