Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Propala prodaja “Ratarstva” iz Nove Topole

Prodaja “Ratarstva” iz Nove Topole propala je zbog tužbe preduzeća „Agroexport“ iz Gradiške u vlasništvu porodice Bogdana Sladojevića, saznaje CAPITAL.

Osim toga, nije pristigla nijedna ponuda za kupovinu ovog preduzeća u stečaju.

Konkretno, kako je za CAPITAL pojasnio stečajni upravnik „Ratarstva“ Radomir Predojević, Okružni privredni sud Banjaluka je prije pet dana, na osnovu tužbe firme „Agroexport“ donio rješenje da se obustavi prodaja.

„Firma „Agroexport“ iz Gradiške je tražila da se njima naknadno priznaju potraživanja iako je već jednom presuđeno u njihovu korist i ta presuda je izvršena i njima je isplaćeno oko 160.000 KM. Oni sada nastavljaju sa tužbom tražeći još novca“, rekao je Predojević za CAPITAL.

Prema njegovim riječima, preduzeće „Agroexport“ je iskoristilo priliku da se umiješa u trenutku kada je u toku prodaja i da traže zabranu prodaje i to sve, kako kaže, tri dana uoči otvaranja ponuda.

„Ponuda nije bilo, ali šta bi bilo da jeste. Postupajući sudija u stečaju je rekao da moramo odložiti prodaju dok se ne riješi to. Oglas ćemo ponovo raspisati kada se steknu uslovi za to“, istakao je Predojević.

Mizerna cijena

Na prodaju su bili oglašeni zemljište, objekti i oprema „Ratarstva“, te je njihova procijenjena vrijednost bila 431.280 maraka, a povjerioci su odlučili da imovina ovog preduzeća ne može biti prodata za manje od 50 odsto te procijenjene vrijednosti, odnosno ispod 215.640 KM koliko otprilike vrijedi trosoban stan u Banjaluci.

Ovakvoj cijeni najviše je doprinijela Vlada RS koja je 2019. godine iskazala interes za kupovinu “Ratarstva” da bi onda četiri godine povjerioce ovog preduzeća držala u agoniji dok su se u njegovom krugu konstantno dešavale pljačke.

Povjerioci su za to vrijeme čekali da Vlada donese odluku o kupovini ovog nekadašnjeg giganta, dok je imovina preduzeća propadala, pljačkana i uništavana da bi konačno u maju ove godine bila donesena odluku da će ići u prodaju.

Stečajni postupak traje 15 godina

U „Ratarstvu“ je samo pet godina nakon što je izdvojeno iz PIK-a “Mladen Stojanović” pokrenut stečaj.

Od 2008. godine traje stečajni postupak, a obilježila ga je nemogućnost izdavanja zemljišta u zakup, prevareni radnici i opustošena imovina uz bogaćenje pojedinaca.

Od pokretanja stečaja promijenila su se četiri upravnika, ali stečajni postupak još nije okončan.

Stečajni upravnik Radomir Predojević precizirao je u januaru ove godine da je 8.000 hektara zemljišta „Ratarstva“ ponovo u vlasništvu Republike Srpske.

Izvor: Capital.ba | Dejan Tovilović | Foto: direkt-portal.com
7,200FansLike
457FollowersFollow