Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Putevima rimskog doba kroz Gradišku

Gradska uprava grada Gradiška u okviru projekta “ADRILINK – Mreža za interpretaciju Jadranskog pejzaža” organizovaće u petak 4. juna u prostorijama Gradske uprave “Dane pejzaža” sa ciljem promovisanja projekta i informisanja stanovništva o planiranim projektnim aktivnostima.

Koordinatorica Centra za interpretaciju pejzaža  Valentina Vujinić rekla je da je Grad Gradiška prošle godine započeo realizaciju projekta “ADRILINK – Mreža za interpretaciju Jadranskog pejzaža” u saradnji sa 12 partnera iz šest država.

“Ovim projektom planiramo jačanje lokalne privrede povećanjem turističke ponude, vrednovanjem lokalnih identiteta, prirodne i kulturne baštine stvaranjem novih i uvezivanjem postojećih turističkih proizvoda i subjekata, te stvaranje povoljnog poslovnog okruženja u Jadransko-jonskom području!”, rekla je Vujinovićeva i dodala da će za zainteresovane predstavnike iz oblasti kulture, turizma, sporta i privrede  11. juna biti organizovana prva od četiri Edukativno-interpretativne radionice u okviru kojih će učesnici samostalno mapirati turističke potencijale, definisati strateške pravce i operativne planove za razvoj novog turističkog proizvoda Gradiške, turističke rute koja će biti prezentovana na projektnoj platformi i postati dio Jadronsko-jonske turističke ponude.

“Druga faza projekta predviđa da rutu koju smo mapirali i interpretirali da je opremimo aplikacijama pametnih tehnologija, postavimo interaktivne mape i interpretativne table, a sve rute će biti zajednički predstavljene i promovisane na ADRILINK platformi kao i na turističkim sajmovima u svim partnerskim državama”, rekla je Vujinićeva.

Ona je dodala da je do sada mapirano 10 rimskih lokaliteta na području Gradiške, počevši od Donje Doline pa do Potkozarja, ističući da je jedan od značajnijih lokaliteta, za koji će u narednom periodu biti urađena interpretacija, luka Servicijum koja se nalazila na današnjoj lokaciji Spomen parka.

“Plan je da uradimo aplikaciju kojim će posjetioci nakon skeniranja QR koda moći vidjeti kako je to izgledalo u rimsko doba. Na neki način to su virtuelne šetnje, a to ćemo uraditi za svih deset lokacija. Drugi segment je unapređenje turističke ponude u ruralnom području, a u rutu planiramo uključiti i pčelare jer se za Rim veže med. Želja nam je da Gradiška bude prepoznatljiva po ruti meda i Rimljanima”, rekla je Vujinićeva.

Projekat “ADRILINK – Mreža za interpretaciju Jadranskog pejzaža” podržava Interreg ADRION program finansiran iz Evropskog fonda za regionalni razvoj i IPA II fonda.

Izvor: radiogradiska.com | G.Vlainić
7,300FansLike
458FollowersFollow