Cookie Consent by Free Privacy Policy website

“Sazdan u plamenu”: Priča o 15 godina truda našeg sugrađanina (Foto)

Sazdan u plamenu” je zbirka poezije našeg sugrađanina i autora knjige Bojana Kukavice. Knjiga je pisana više od deceniju i po, da bi svjetlo dana konačno ugledala u decembru 2020. godine.

Kao što to kod nas obično bude, ništa ne može jednostavno, pa je to sve skupa jako teško i sporo išlo. No idemo redom.

Plamen sa dna

2015. godine, na nagovor nepoznate pjesnikinje iz Banjaluke, autor knjige objedinjuje do tada svoje pesme i izdaje prvu zbirku pjesama pod nazivom “Plamen sa dna“.

Bio je to pravi plamen želje koji je ostao na dnu.

U to vrijeme svi koji su mogli- podbacili su, od institucija do izdavača.

Podršku je imao samo u određenim privatnim i pravnim licima.

Reizdanje knjige

San o reizdanju knjige i objedinjavanju svih pjesama autoru se “motao po glavi”, da bi pet godina kasnije uspio u tome. Bila je to krizna 2020. godina.

Tu je podrška krenula od mnogo ljudi, a sva ta podrška, imenom i prezimenom je pomenuta naravno u drugoj knjizi o kojoj govorimo.

Sazdan u plamenu” je konačno dobila obrise baš onakve kakve je autor želio.

Sponzori knjige su fizička i pravna lica navedena u knjizi, ali ta lica nisu ona “lica” čija je to dužnost bila. Možda ne zakonska, ali svakako moralna i kulturološka jesu.

Izostala podrška institucija

Ministarstvo kulture Republike Srpske dalo je samo šturi odgovor, formalnosti radi, naravno negativan.

Kabinet predsjednika Republike Srpske, Kabinet Predsjednika Vlade Republike Srpske, Kabinet srpskog člana predsjedništva BiH, Odjeljenje za Društvene djelatnosti opštine Gradiška, svi redom su odgovorili isto kao i Ministarstvo kulture RS. Te naravno i Kancelarija načelnika odnosno “gradonačelnika” grada Gradiška.

Svi navedeni su u potpunosti izignorisali molbu za podršku knjige.

Dva najavljena razgovora sa gradonačelnikom nikada nisu održana, jer se navedeni nikada nije udostojio da primi našeg sugrađanina i autora knjige Bojana Kukavicu.

Knjiga promovisana ove godine

Ipak knjiga je tu i početkom 2021. godine konačno je i promovisana u lokalnim medijima koji su Bojanu pružili podršku (Micromreža i Radio Gradiška).

Poslije je sve stalo, čekao se povoljan trenutak za promociju, ali kako autor knjige kaže, zbog krize sa kriznim štabom promocije još nigdje izuzev našeg grada nisu održane.

Tu je kao i sa prvom knjigom podrška bila prije svega od Kulturnog centra Gradiška na čelu sa bivšim direktorom Željkom Blagojevićem.

Uz asistenciju Danijele Brajić i odobrenje direktorice Narodne biblioteke Snježane Miljković, uz Blagoslov Oca Borisa Bencuza, promocija knjige je konačno održana 25.09.2021. godine u Narodnoj biblioteci Gradiška.

U skladu sa epidemiološkom situacijom promocija je prošla u skromnoj i ugodnoj atmosferi. Promociju je otvorila ispred Narodne Biblioteke Gradiška naša sugrađnka Danijela Brajić, dok je književnik i voditelj večeri bio Saša Baštinac.

Baštinac je na sebi svojstven način predstavio publici prije svega autora knjige, ali ponajviše detalje o samoj knjizi. Riječ više o autoru je prepustio gostu iznenađenja svešteniku Borisu Bencuzu, koji je najbolje prenio publici ko je sam autor Bojan Kukavica.

Naravno i sam autor je govorio o knjizi, šta čitaoci mogu očekivati od knjige, te je i prenio emociju nekoliko pjesama iz knjige.

Na žalost publike i samog autora, oba recezenta odnosno recezentkinje su iz opravdanih razloga bile odsutne.

Knjiga je na neki način autobiografska priča Bojanovog života, osjećanja i pogleda na svijet oko njega. U knjizi je zastupljena prije svega i ponajviše ljubavna poezija. Knjiga je protkana naravno i socijalnom, misaonom, erotskom, patriotskom i hrišćanskom tematikom.

Više detalja o samoj knjizi vam nećemo otkrivati, kako bi sami mogli da osjetite i procijenite šta je autor htio reći.

Za sve ljubitelje pisane riječi, emocija, propalih ljubavi, “happy end-a”- kako bi se zapadnim žargonom izrazili i svega ostalog toplo preporučujemo knjigu “Sazdan u plamenu”.

Ukoliko želite da podržite našeg sugrađanina, knjigu možete kupiti pozivom na broj telefona 064 414 25 96.

Gradiskalive.com
6,200FansLike