Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Sistematski u Srpskoj: Učenike muče gojaznost, loše držanje i slab vid

Sistematski pregledi kod učenika osnovnih škola u Srpskoj pokazuju zabrinjavajući porast broja zdravstvenih problema, kao što su loše tjelesno držanje, prekomjerna težina, ali i problemi s vidom.

Da su sistematski pregledi obavezni svake druge godine za sve učenike osnovnih i srednjih škola i da obuhvataju učenike trećih, petih, sedmih i devetih razreda osnovnih i trećih razreda srednjih škola potvrdio je za “Nezavisne novine” Mladen Šukalo, specijalista porodične medicine i načelnik Centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti Doma zdravlja Banjaluka.

“Dominantno je loše tjelesno držanje, a kao rezultat toga i krivljenje kičme, čak kod trećine učenika, i to 33 odsto. Uočeni su problemi ravnog stopala 26,78 odsto, problemi neadekvatne uhranjenosti, odnosno gojaznosti 13 odsto, te problemi vida 3,53 odsto. Donedavno je bivao visok procenat djece i sa karijesom, ali je taj problem zdravlja djece znatno smanjen u novije vrijeme, zahvaljujući izuzetno dobroj stomatološkoj zdravstvenoj zaštiti u Domu zdravlja Banjaluka, odnosno vrlo razvijenoj mreži stomatoloških ambulanti kako u gradskim, tako i u prigradskim osnovnim školama”, navodi Šukalo i dodaje da zabrinjava činjenica da još imamo nezadovoljavajući procenat vakcinisane djece kroz redovnu vakcinaciju.

“Uzroci slabog obuhvata vakcinisane djece su što se nestručne osobe, pogotovo putem društvenih mreža, oglašavaju ‘sa svojim mišljenjima o vakcinaciji’, što je često suprotno od onoga što dokazuje struka i nauka, pa i višedecenijska praksa o značaju vakcinacije”, smatra Šukalo.

Da obrađeni podaci sa sistematskih pregleda djece pokazuju da je sve veći broj gojazne djece, da iz godine u godinu dolazi do postepenog porasta broja djece sa otežanim izgovaranjem određenih riječi i slogova, što zahtijeva rad sa logopedom, ali i sve više djece sa oštećenjem vida, potvrdio je za “Nezavisne novine” Zoran Vasilić, specijalista porodične medicine i načelnik Centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti Doma zdravlja Bijeljina.

“Primjetan je i laki porast broja djece sa deformitetima kičmenog stuba koji zahtijevaju fizikalne terapije radi uspostavljanja bolje posturalnosti i jačanja leđnih mišića”, kazao je on i dodao da su tokom marta 2024. godine obavili sistematske preglede djece za upis u prvi razred osnovne škole.

“Pregledano je ukupno 688 budućih učenika iz 12 osnovnih škola sa područja Bijeljine. Sistematski pregledi predškolske djece se redovno obavljaju svake godine u Domu zdravlja Bijeljina”, navodi Vasilić i dodaje da Centar za promociju zdravlja i prevenciju bolesti Doma zdravlja Bijeljina priprema projektne aktivnosti koje će se realizovati u svim osnovnim školama u narednom periodu.

“To će podrazumijevati sistematske preglede djece od prvog do petog razreda osnovne škole sa ciljem ranog otkrivanja gojaznosti kao faktora rizika za nastanak dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja u kasnijoj životnoj dobi. U okviru projekta planirane su i radionice prilagođene ovom uzrastu gdje bi djeca kroz igru i razne druge aktivnosti stekla znanje o važnosti pravilne i zdrave ishrane, značaju fizičke aktivnosti i bavljenja sportom od najranije životne dobi”, istakao je Vasilić.

Da i derventski učenici koji su obuhvaćeni sistematskim pregledima muku muče sa prekomjernom tjelesnom težinom, spuštenim stopalima, lošim vidom, ali i kvarnim zubima, potvrđuju podaci Doma zdravlja Derventa.

“Plan je bio usmjeren na učenike trećeg, petog, sedmog i devetog razreda osnovne škole. U periodu od marta do juna 2024. godine pregledana su 774 učenika, a sistematskim pregledima bili su obuhvaćeni učenici četiri osnovne škole”, navode iz derventskog Doma zdravlja.

Dodaju da je kod trećine pregledanih učenika utvrđena prekomjerna tjelesna masa.

“Spuštena stopala ima 30 odsto učenika, 11 odsto loše tjelesno držanje, odnosno krivu kičmu i jedan odsto deformitet grudnog koša, dok 24 odsto pregledanih učenika koristi korekcije za vid, naočare ili sočiva, ili ima potrebu za istima. Kod tri odsto učenika utvrđeno je da imaju problem sa razlikovanjem boja, a kod sedam odsto pregledanih učenika izmjerene su vrijednosti krvnog pritiska koje prelaze granice preporučenih za njihov uzrast. Utvrđeno je postojanje neke od srčanih mana kod 1,5 odsto pregledanih, a osam odsto pregledanih učenika ima izražene kvarove na zubima ili su im zubi potpuno uništeni”, navode iz ove zdravstvene ustanove.

Napominju da se u najvećem dijelu radi o mliječnim zubima, ali i da zabrinjavaju ovako loše higijenske navike i izostanak brige o oralnom zdravlju djece.

“Neku govornu manu ima jedan odsto učenika, pojedini i višestruke, te im je preporučen tretman logopeda. U cilju očuvanja i unapređenja zdravlja stanovništva i sticanja znanja o zdravim životnim stilovima u djetinjstvu, Dom zdravlja Derventa i naredne godine planira sistematske preglede i edukacije učenika u ovoj oblasti”, naveli su iz derventskog Doma zdravlja.

Izvor: Nezavisne
7,400FansLike
459FollowersFollow