Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Slučaj “Krunić” još nije ni u planu Vrhovnog suda

Na presudu Okružnog suda u Banjaluci za ubistvo banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i njegovog pratioca Žarka Pavlovića žalili su se i Republičko javno tužilaštvo i branioci optuženih, ali još nije poznato kada će te žalbe biti razmatrane u Vrhovnom sudu Republike Srpske.

Podsjetimo, 15. jula prošle godine Benedi Đukanović zvani Bendžo i Rodoljub Gajić osuđeni su na ukupno 60 godina robije za dvostruko ubistvo, te pokušaj ubistva vozača Gorana Ilića, koji je u napadu ranjen.

Đukanović je osuđen na 40 godina zbog pripreme, organizovanja i izvršenja ubistva i nedozvoljenog držanja oružja, a Gajić, koji je bio radnik Krunićevog “Sector Securityja”, osuđen je na 20 zatvora za pomaganje u ovom zločinu.

Emilio Baldo oslobođen je optužbi zbog nedostatka dokaza i pušten je iz pritvora.

Republičko javno tužilaštvo žalilo se na oslobađajuću presudu Baldi, a žalbe su izjavili i advokati preostale dvojice optuženih, kojima su izrečene zatvorske kazne.

“Žalbu na presudu Okružnog suda u predmetu koji se odnosi na ubistvo Slaviše Krunića i Žarka Pavlovića su izjavili: Republičko javno tužilaštvo, Benedi Đukanović, advokat Tatjana Savić (branilac Đukanovića) i advokat Marinko Brkić (branilac Gajića). Predmet još nije u planu rješavanja predmeta, tako da vam u ovom trenutku ne možemo dati informaciju kada će biti razmatrane žalbe”, kaže za “Nezavisne novine” Jelena Despotović, sekretar Vrhovnog suda Republike Srpske.

Dragica Tojagić, sekretar Republičkog javnog tužilaštva, kaže da je, uvidom u evidencije, utvrđeno da je 1. novembra 2022. Vrhovnom sudu RS izjavljena žalba na presudu Okružnog suda u Banjaluci od 15. jula 2022. godine, a kojom se presuda pobija u dijelu kojim je Baldo oslobođen optužbe za teško ubistvo.

“Tužilaštvo je žalbu izjavilo zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, jer u presudi nisu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama, odnosno isti su nejasni, te zbog pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Tužilaštvo Vrhovnom sudu predlaže da žalbu uvaži, preinači prvostepenu presudu u pobijanom dijelu, tako što će optuženog Emilija Balda oglasiti krivim zbog izvršenog krivičnog djela teško ubistvo i kazniti u skladu sa zakonom ili da presudu u pobijanom dijelu ukine i vrati prvostepenom sudu na ponovno suđenje”, kaže Tojagićeva.

Prema njenim riječima, kada je u pitanju dio presude koji se odnosi na Đukanovića i Gajića, odluka suda je pravilna i njima su izrečene sankcije adekvatne i proporcionalne izvršenim krivičnim djelima i ličnosti optuženih.

“Sjednica Vijeća Vrhovnog suda u ovom žalbenom postupku još nije zakazana”, naglasila je i Tojagićeva u izjavi za “Nezavisne”.

Tatjana Savić, advokat Đukanovića, kaže da je žalbu uložila 19. novembra 2022. Njen branjenik je još uvijek u pritvoru.

“Od jula 2022. uopšte nije kontrolisana opravdanost daljeg trajanja pritvora”, kaže Savićeva za “Nezavisne”.

Ona ističe da je žalbu na presudu Đukanoviću izjavila zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, zbog povreda Krivičnog zakona, te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

“Smatram da ovakva prvostepena presuda ne može opstati i da ju je neophodno ukinuti i odrediti novi pretres”, rekla je Savićeva.

Krunić i Pavlović, podsjetimo, ubijeni su 22. aprila 2019. godine u blizini Krunićeve kuće u Glamočanima kod Laktaša. U razmjeni vatre tada je ubijen i Željko Kovačević, koji je označen kao jedan od napadača.

Izvor: Nezavisne
7,400FansLike
457FollowersFollow