Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Spojen most na Savi kod Gradiške (Foto/Video)

Simboličnim zavarivanjem posljednje cijevi željezne konstrukcije i susretom delegacija BiH i Hrvatske na sredini mosta, zvanično je spojen most na Savi kod Gradiške.

Foto: RTRS

Delegaciju BiH predvodio je Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta BiH, a Hrvatske Tomislav Mihotić, sekretar Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Foto: RTRS

“Ovim smo spojili dvije obale i dvije države i završili najvažniji posao na ovom gradilištu. Premostili smo Savu, mada svi poslovi nisu završeni. Optimista sam da će konačno uređenje mosta, izgradnja pristupnih puteva i druge infrastrukture biti urađena u planiranom roku. Time ćemo, konačno, završiti dugo zagovarani posao i staviti u funkciju most, carinski terminal, granični prelaz i druge objekte od evropskog značaja”, izjavio je Mitrović.

Foto: RTRS

Sada slijedi izgradnja pristupnih puteva, pola kilometra sa gradiške strane i sedam kilometara na području Stare Gradiške, na teritoriji Hrvatske.

Foto: RTRS

Most na Savi vrijedan je 19 miliona evra, a troškove, po pola, snose BiH i Hrvatska. Hrvatski dio mosta finansira se iz sredstava Evropske unije, koja je i bh. strani obezbijedila grant od 3.2 miliona evra za gradnju mosta.

Foto: RTRS

Most je dugačak 426 metara i ima po dvije saobraćajne trake u svakom smjeru.

Foto: RTRS
Izvor: RTRS
6,200FansLike