Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Srbački ribolovac u Lamincima upecao šarana od 19 kilograma

Ribolovac Kristijan Pantelić (20) iz Razboja Ljevčanskog kod Srpca upecao je ovih dana kapitalni primjerak šarana od 19,2 kilograma kakav se rijetko viđa na ovim prostorima.

Do nesvakidašnjeg ulova došao je na jezeru Laminci kod Gradiške, gdje je prekraćivao vrijeme sa drugom pecajući na “fider” štapu na koji je bila zavezana klasična hranilica sa “rig” sistemom za ribolov šarana, što je bila dobitna kombinacija.

“Nakon što sam zabacio udicu, rekao sam drugu kako bih volio uhvatiti šarana jer je pravo zadovoljstvo izvlačiti ribu na ovom štapu. Nije prošlo ni par minuta, a štap se zatresao. Čim sam ga potegao, uvjerio sam se da je kapitalac u pitanju. Počeo je jako vući prema otvorenoj vodi, ali sam ga postepeno umarao. Poslije dvadesetak minuta borbe privukao sam ga obali, gdje je pokušao da se zavuče u travu, ali sam ga nekako sa drugom uspio savladati”, priča Kristijan.

Šarana dugačkog 98 centimetara ulovio je sa dva kukuruza sa aromom anisa zakačena na udicu i dva gumena pop-ap kukuruza koji služe kao podizači mamca.

“Kao veliki zaljubljenik u ribu poštujem ribolovačko načelo “uhvati i pusti”, tako da sam šarana nakon fotografisanja vratio u vodu”, kaže  mladi srbački ribolovac.

Pecanjem se bavi još od malih nogu, a sve tajne ovog hobija naučio je od svog djeda Nenada Krejića koji je važio za jednog od najboljih ribolovaca u Srpcu i šire.

“Skoro sve znanje koje imam o ribolovu pokupio sam od njega. Uz njegovu pomoć i vlastito iskustvo naučio sam da je za dobar ulov presudno poznavanje terena, tačan izbor mamca i hranjenje šarana kuvanim kukuruzom na odabranoj lokaciji prije pecanja. Najčešće pecam na Savi i Vrbasu, ali i na mnogim jezerima, poput ovog u Lamincima, gdje sigurno ima sličnih kapitalaca”, priča Kristijan koji trenutno pohađa Fakultet za bezbjednost i kriminalistiku u Banjaluci.

Hobi

Kristijan Pantelić kaže da mu je ribolov isključivo hobi, ali planira da se njime bavi do kraja života jer je to, kako kaže, njegova strast i djedovo nasljedstvo.

“Upecao sam dosta velikih riba poput amura od 16 kilograma i smuđa od 5,5 kilograma. Lovio sam i šarane od 10 do 15 kilograma, ali je ovaj do sada bio najveći. Nisam se još oprobao na takmičenjima, ali imam u planu da na nekima iskušam sreću”, kaže Kristijan.

Izvor: Glas Srpske | Autor: Dejan Jovičić
7,200FansLike
457FollowersFollow