Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Srpčani već 20 dana pješače ka Hilandaru: Uz volju i vjeru ni hiljadu kilometara nije mnogo

Hodočasnici Gojko Basurić i Goran Grabovac iz Srpca već dvadeset dana pješače iz rodnog mjesta ka manastiru Hilandar, a trenutno se nalaze u Grdelici, nedaleko od Leskovca.

Za poduhvat za koji su se odlučila dvojica Srpčana, kako kažu za “Glas Srpske”, potrebni su dobra fizička pripremljenost, vjera u Boga, ali i pomjeranje sopstvenih granica koje su, naglašavaju, najčešće samo u glavi.

“Upravo se nalazimo u mjestu Grdelica, blizu Leskovca. Danas je dvadeseti dan od kad smo krenuli, 18. dan hodanja, ide sve po planu čak i bolje nego što smo planirali. Dnevno prelazimo od 25 do 45 kilometara, zavisno od grada do grada”, rekao je Basurić.

Prema njegovim riječima, imaju do sada odlično prolazno vrijeme, pa će najvjerovatnije i skratiti broj dana u odnosu na prvobitni plan.

“Prvobitno je plan da hodamo 34 dana, dobrim tempom smanjili smo za jedan dan, a ako nastavimo ovako možda spustimo na još jedan dan. Generalno, prezadovoljni smo i utisci su fantastični”, dodao je Basurić.

Ovakva hodočašća sama po sebi su izazov. Dugo putovanje do pravoslavne svetinje na Svetoj gori nešto je s čim se ovaj dvojac iz Srpca nije susretao.

“Ovo je moje treće hodočašće – išao sam već dva puta do manastira Ostrog, dok je prvo za kolegu Gorana. Nikad ne možete upozati prirodu i ljude dok ne idete pješke”, kazao je Basurić.

Više od hiljadu kilometara, brojka je koja njima ne bi trebala predstavljati problem.

“Naš poduhvat u dužini između 1.100 i 1.200 kilometara spoj je duhovnosti i fizičkog pomjeranja granica. Nekad zaboravimo koji je dan i datum, jer uživamo u svakom satu, danu i trenutku i hvala Bogu da smo u prilici da sebi priuštimo nešto slično”, zaključio je Basurić.

Izvor: Glas Srpske
6,700FansLike